DOC O nouă sesizare la CC. Un deputat PAS cere explicații despre procedura de alegere și destituire a președintelui instituției
Full Article 2 minutes read

DOC O nouă sesizare la CC. Un deputat PAS cere explicații despre procedura de alegere și destituire a președintelui instituției

Deputatul fracțiunii Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) Sergiu Litvinenco a depus o sesizare la Curtea Constituțională. Acesta a solicitat interpretarea Constituției cu privire la dreptul/posibilitatea contestării hotărârilor Curții Constituționale cu privire la alegerea și/sau destituirea președintelui instituției. Deputatul a publicat documentul pe pagina sa de Facebook, pe 23 iunie.

„Deși Constituția spune clar că hotărârile Curții Constituționale „sunt definitive și nu pot fi atacate” – art.140 alin.(2) –, unii încearcă să demonstreze contrariul. În viziunea lor, deși Constituția interzice expres contestarea hotărârilor Curții Constituționale, (…) se încearcă „marea cu degetul” – merg în instanțele de judecată și solicită anularea hotărârilor Curții Constituționale prin care Vladimir Țurcan a fost destituit din funcția de Președinte, iar Domnica Manole a fost aleasă în această funcție. Sigur că sunt acrobații juridice. De tare prost gust”, a argumentat Litvinenco.

Parlamentarul nu exclude, însă, că ar putea fi luată o decizie surprinzătoare.

„Ținând cont de ce fel de justiție avem (sau, mai degrabă nu avem), nici nu știi până unde se poate ajunge cu dorința nesăbuită a unora de a controla totul în țara asta. (…) Am cerut Curții ca, printr-o hotărâre de interpretare, să mai spună o dată că actele Curții Constituționale, inclusiv cele care se referă la alegerea sau destituirea Președintelui Curții Constituționale, nu pot fi atacate în instanțele judecătorești”, a mai scris deputatul PAS.

Am sesizat Curtea Constituțională pentru interpretarea Constituției cu privire la dreptul/posibilitatea contestării…

Posted by Sergiu Litvinenco on Monday, 22 June 2020

Precizăm că judecătorul constituțional Vladimir Țurcan a cerut anularea hotărârii prin care a fost destituit din funcția de președinte al instituției și înlocuit cu Domnica Manole. Judecătoria Chișinău a dispus examinarea cauzei de către un complet format din trei judecători, specializați în materie de contencios administrativ.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: