(DOC) Premier Energy cere scumpirea energiei electrice pentru consumatori cu 55%. FEE Nord – cu 88%
Full Article 2 minutes read

(DOC) Premier Energy cere scumpirea energiei electrice pentru consumatori cu 55%. FEE Nord – cu 88%

Pe site-ul Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) au fost publicate solicitările Premier Energy și FEE Nord, privind ajustarea tarifelor pentru energie electrică. Potrivit documentelor, tariful ar urma să crească cu 55% în primul caz și cu 88% – în cel de-al doilea.

Premier Energy solicită creșterea tarifului de la 3,15 lei KW/h la 4,88 lei/ KW/h, cu 55% mai mult.

FEE Nord solicită majorarea tarifului de la 3,21 lei KW/h la 6,03 lei KW/h, cu 88% mai mult.

Agenția Națională pentru Regelementare în Energetică (ANRE) va examina în regim de urgență solicitările operatorilor. Ședința este planificată pentru data de 2 noiembrie, ora 17:00.

Cea mai recentă majorare a curentului electric pentru consumatorii finali a fost aprobată de ANRE în data de 12 octombrie 2022. Pentru Premier Energy, tariful crescut de la 2,64 lei pe kWh până la 3,15 lei pe kWh, o majorare cu 19,2%.

De menționat că, înainte de războiul declanșat de Rusia în țara vecină, malul drept al Nistrului achiziționa 70% din volumul necesar de energie electrică de la Centrala de la Cuciurgan, iar 30% – din Ucraina. Problema insuficienței de energie electrică în Republica Moldova a apărut după ce Rusia a bombardat obiective de infrastructură energetică din Ucraina. Din 11 octombrie, Kievul a sistat exportul din cauza deficitului pentru propria țară. În același timp, contrar contractului cu partea moldovenească, Gazprom a redus semnificativ furnizarea de gaz pentru Republica Moldova, dând vina pe operatorul ucrainean de transport.

De cealaltă parte, „Sistemul de transport al gazelor din Ucraina” (GTSU) a negat informațiile despre lipsa posibilităţilor sale de a crește volumul tranzitului de gaze către Moldova.

Din 1 noiembrie, Moldova cumpără energie electrică la bursa din România. Deficitul de electricitate prognozat pentru ziua de miercuri, 2 noiembrie, este de 1 698 MWh.

Autoritățile recomandă insistent să facem economie de gaz și energie electrică.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: