DOC Remunerare egală pentru femei și bărbați. Proiectul de lege, aprobat de Comisia de profil
Full Article 2 minutes read

DOC Remunerare egală pentru femei și bărbați. Proiectul de lege, aprobat de Comisia de profil

Comisia parlamentară protecție socială, sănătate și familie a aprobat pe 9 februarie inițiativa legislativă privind transparentizarea sistemului de salarizare și asigurarea egalității de remunerare între salariați, indiferent de gen, pentru o muncă de valoare egală. Inițiativa a fost lansată de deputata PAS Doina Gherman.

Proiectul vizează modificarea Codului muncii, a Legii cu privire la asigurarea egalității de șanse între femei și bărbați și a Legii cu privire la asigurarea egalității.

Se propune definirea principiului de plată egală pentru muncă de valoare egală între femei și bărbați,  prin introducerea, în Legea cu privire la asigurarea egalității, a noțiunilor de remunerare, muncă egală și muncă de valoare egală.

Angajații vor avea posibilitatea de a solicita și obține informații cu privire la nivelurile de remunerare, în funcție de gen, pentru prestarea muncii egale sau muncii de valoare egală.

La rândul lor,  angajatorii vor avea obligația să informeze salariații sau reprezentanții lor, cel puțin o dată la doi ani, despre remunerația medie pe categorii de salariați sau de funcții, segregată în funcție de gen.

Proiectul urmărește transpunerea, în legislația națională, a angajamentelor asumate de țara noastră prin Acordul de asociere Republica Moldova – Uniunea Europeană,  în domeniul asigurării egalității de șanse și al egalității de tratament între bărbați și femei în materie de încadrare în câmpul muncii și remunerare egală.

Proiectul va fi supus examinării în plenul Parlamentului.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: