(DOC) Tariful pentru apă și canalizare s-ar putea ieftini? Apă Canal solicită CMC-ului să suspende decizia de majorare a tarifelor
Full Article 3 minutes read

(DOC) Tariful pentru apă și canalizare s-ar putea ieftini? Apă Canal solicită CMC-ului să suspende decizia de majorare a tarifelor

Întreprinderea „Apă-Canal Chișinău” solicită Consiliului Municipal Chișinău (CMC) să suspende decizia votată anterior cu privire la majorarea tarifului la serviciile de aprovizionare cu apă și canalizare pentru locuitorii din capitală. Anunțul a fost făcut de către deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) Vasilie Grădinaru, care a publicat rețelele de socializare o scrisoare în acest sens. 

Potrivit documentului, Apă-Canal solicită suspendarea procesului de înregistrare a deciziei adoptată de CMC pe 25 noiembrie, în legătură cu necesitatea ajustării tarifelor la serviciile de aprovizionare cu apă și canalizare.

Totodată, în scrisoare se menționează că decizia nu a fost semnată de șeful și secretarul ședinței CMC.

(DOC) Tariful pentru apă și canalizare s-ar putea ieftini? Apă Canal solicită CMC-ului să suspende decizia de majorare a tarifelor

(DOC) Tariful pentru apă și canalizare s-ar putea ieftini? Apă Canal solicită CMC-ului să suspende decizia de majorare a tarifelor

Amintim că tariful la serviciile de aprovizionare cu apă și canalizare pentru locuitorii din capitală a fost majorat prin decizia Consiliului municipal Chișinău din 25 noiembrie.

Mai exact, tariful la apă pentru consumatorii casnici și non-casnici a fost majorat la 16,32 lei pentru un metru cub. Totodată, tariful pentru serviciile de canalizare pentru consumatorii casnici a fost majorat de la 2,04 lei la 6,62 lei, iar pentru cei non-casnici a fost redus de la 11,17 lei la 10,26 lei. Noile tarife au fost aplicate până la emiterea avizului de către Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică.

Proiectul de decizie a fost votat de 26 de consilieri, dintre care cei ai Partidului Socialiștilor, Partidului Unității Naționale, Partidului Comuniștilor, Partidului Social Democrat European, dar și câțiva consilieri neafiliați.

***

La ședința Consiliului Municipal Chișinău din 27 octombrie, șefa de la Apă-Canal, Irina Gutnic spunea că în cadrul întreprinderii „Apă-Canal Chișinău” situația financiară este una precară, întrucât tarifele achitate de consumatori nu acoperă costurile operaționale. Declinul financiar al întreprinderii ar fi început încă din anul 2015, când s-au contractat două împrumuturi de la BERD și BEI.

Pe 2 noiembrie, Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a acuzat CMC de ingerință în activitatea instituției. Reprezentanții ANRE au ținut să sublinieze că S.A. „Apă Canal Chișinău” în prezent activează în baza unor Acorduri internaționale de împrumut, iar competența legală de aprobare a tarifelor pentru serviciul public de canalizare şi/sau de epurare a apelor uzate în cazul dat aparține ANRE.

În cazul în care operatorul nu activează în condițiile unor acorduri sau contracte încheiate cu organismele financiare internaționale, tarifele se determină anual de către operator în conformitate cu Metodologia tarifară şi se prezintă Agenţiei pentru avizare, iar consiliului local – pentru aprobare.

Prin urmare, ANRE subliniază că aprobarea tarifelor nominalizate de către autoritatea administrației publice locale, cu omiterea etapei de avizare sau substituirea autorității de reglementare de către CMC alta decât ANRE, contravine legislației în vigoare, respectiv, este ilegală.

În cadrul ședinței CMC din 27 octombrie, șefa de la Apă-Canal, Irina Gutnic, a declarat că în luna noiembrie ar putea fi sistată aprovizionarea cu apă și canalizare a municipiului Chișinău.

Ulterior, Gutnic a declarat în cadrul unei emisiuni că tariful pentru apă și canalizare ar trebui să constituie 22 de lei şi 67 de bani. În prezent, locuitorii municipiului Chișinău achită pentru serviciul de aprovizionare cu apă 8,65 lei și 2,04 lei pentru canalizare. Ultima ajustarea a tarifului a avut loc în anul 2017.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la existența jurnalismului de calitate susținându-ne pe Patreon! În acest fel, puteți fi parte a schimbării în bine a Moldovei. Datorită sprijinului vostru, vom putea implementa și mai multe proiecte noi și importante. Vă punem la dispoziție 6 modalități de a ne sprijini. În schimb, vă oferim content exclusiv și cadouri plăcute. Accesați linkul pentru a deveni patronul nostru. Nu este deloc greu, în schimb este atât de plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: