(DOC) Un muzeu din Chișinău va avea o nouă denumire 
Full Article 2 minutes read

(DOC) Un muzeu din Chișinău va avea o nouă denumire 

Muzeul Național de Literatură „Mihail Kogălniceanu” din Chișinău va avea altă denumire. În cadrul ședinței de Guvern din 18 ianuarie, denumirea actuală se va substitui cu textul „Muzeul Național al Literaturii Române”.

Proiectul hotărârii de Guvern cu privire la modificarea denumirii a fost elaborat de Ministerul Culturii, urmare a solicitărilor din partea Muzeului Național de Literatură „Mihail Kogălniceanu”.

„Necesitatea modificării denumirii instituției rezidă din faptul că titulatura actuală nu reflectă în totalitate domeniul de activitate al Muzeului. La moment, Muzeul are în patrimoniu 157 251 piese organizate în 17 colecții, iar obiectivul de bază este păstrarea, conservarea și promovarea literaturii române. Din numărul total de piese, doar 244 sunt în strânsă legatură cu viața și activitatea scriitorului Mihail Kogălniceanu. Astfel, atribuirea numelui unui scriitor denumirii instituției are un efect implicit de îngustare a sferei de activitate a Muzeului”, se arată în nota informativă a Ministerului Culturii.

Muzeul și-a început activitatea la 1 aprilie 1965 cu titulara „Muzeul Republican de Literatură din RSSM”. În 1991, instituția a fost reorganizată prin transformare în Centrul Național de Studii Literare și Muzeografie „Mihail Kogălniceanu”. În 1997, instituția și-a schimbat din nou denumirea în Muzeul Literaturii Române „Mihail Kogălniceanu”.

Ulterior, instituția a trecut din administrarea Uniunii Scriitorilor din Republica Moldova în subordinea Ministerului Culturii, atribuindu-se denumirea „Muzeul Național de Literatură „Mihail Kogălniceanu””.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: