Dodon, al doilea mesaj din izolator: „În premieră pentru Moldova, grupul de investigație este compus din peste 50 de persoane”
Full Article 6 minutes read

Dodon, al doilea mesaj din izolator: „În premieră pentru Moldova, grupul de investigație este compus din peste 50 de persoane”

Pe pagina de Facebook a fostului președinte al Republicii Moldova a fost publicat încă un mesaj, al doilea din momentul reținerii sale. Socialistul a reiterat că dosarul său ar fi creat „artificial” și a menționat că este pentru prima oară în istoria țării când împotriva unui politician și lider de opoziție este format un grup de investigație compus din peste 50 de persoane: procurori, ofițeri de urmărire penală, ofițeri de investigație. La fel, Dodon a menționat că este posibil că nu va mai putea comunica cu publicul o perioadă. Joi, instanța de judecată urmează să examineze demersul privind plasarea sa în arest preventiv pentru 30 de zile.

Președintele de onoare al Partidului Socialiștilor susține că dosarul său ar fi unul politic, intentat de actuala guvernare pentru a distrage atenția publicului larg de la dosarele de rezonanță, dar și de la provocările de ordin economic cu care se confruntă. El a calificat ceea ce i se întâmplă drept „răfuieli cu opoziția”. Igor Dodon a confirmat că procuorii i-au înaintat deja învinuirile pe mai multe capete de acuzare.

Grup de investigație compus din peste 50 de persoane

În premieră pentru Republica Moldova, împotriva unui politician și lider de opoziție este format un grup de investigație compus din peste 50 de persoane: procurori, ofițeri de urmărire penală, ofițeri de investigație. Este evident că acesta e un exces de zel și e o risipă nejustificată de forțe. Majoritatea acestor anchetatori trebuiau să se ocupe azi nu de cazul artificial din jurul lui Dodon, ci de investigarea cazurilor de rezonanță internațională, cum ar fi furtul miliardului, concesionarea aeroportului sau procesele corupționale care au loc acum”, se arată în mesajul publicat în numele lui Dodon.

Fostul președinte al țării s-a arătat convins că probele împotriva sa nu sunt „serioase” și că justiția independentă le-ar respinge. Acesta susține că, în urma perchezițiilor, au fost găsite sume mici de bani, pe care îi poate justifica. De asemenea, Dodon s-a arătat indignat de faptul că membrii grupului de urmărire penală au scurs în presă fotografii din timpul perchezițiilor.

La domiciliul meu (casa de la Buiucani) nu au fost depistate decât câteva mii de euro care au confirmare documentală și provin din veniturile mele salariale (peste 1 milion de lei în ultimele 12 luni). A fost găsită și o recipisă semnată de soția mea, pentru un set de mobilier, în baza unui avans legal oferit și stins transparent. Această recipisă a fost fotografiată pe ascuns de unul din membrii grupului de urmărire penală și aruncată în mass media în 5 minute . Înțeleg că pe acest incident nu s-a autosesizat nimeni. Celelalte insinuări, nu corespund realității și vor fi ușor demontate în cadrul procesului de judecată”, a menționat Igor Dodon.

Perchezițiile de la Sadova

La mama mea (la Sadova) au fost depistate mijloace bănești ce îi aparțin, inclusiv de la vânzarea unor active ale rudelor, fapt ce va fi legal documentat și demonstrat. Declar pe propria răspundere că nu dețin, direct sau prin persoane interpuse, active mobile și imobile în satul Sadova”, a precizat socialistul.

Incidentul cu încercarea de înghițire a unei probe

Igor Dodon s-a referit și la dosarul în care este vizat cumnatul său, Petru Merineanu. Amintim că, potrivit Procuraturii, acesta a încercat să distrugă prin înghițire o probă.

„Dânsul, care a muncit peste 20 de ani în afara țării, chiar a crezut că diaspora este așteptată cu brațele deschise acasă. A vândut apartamentul din Moscova, declarând banii oficial la intrarea în țară și a hotărât să lanseze o afacere în satul lui natal Molovata Veche, creând astfel câteva zeci de locuri de muncă. Incidentul cu recipisa, mai puțin plăcut, dar atât de mediatizat în presă, poate fi explicat prin emoțiile unui om, care revine acasă de peste hotare și se trezește la 7 dimineața cu mascații sub ușă, care îi sperie copilul”, a explicat fostul șef de stat.

„Familia mea nu deține imobile la Molovata Veche”

Igor Dodon a respins informațiile apărute în unele surse mass-media, potrivit cărora ar deține anumite locuințe în satul Molovata Veche, situat pe malul Nistrului.

Declar că familia mea nu deține imobile în satul Molovata Veche, iar toate cele lansate în spațiul mediatic afiliat puterii nu corespund realității, ceea ce va fi demonstrat foarte ferm în procesul de judecată. Astfel reconfirm încă o dată că nu am alte imobile, active, venituri, afară de cele declarate public”, se mai arată în mesaj.

Despre imaginile în care discută cu Plahotniuc despre o pungă neagră

În ceea ce privește filmările deja celebre în care Igor Dodon discută cu Vladimir Plahotniuc despre o pungă, acesta a ținut să precizeze că au fost făcute ilegale și nu ar putea fi utilizate într-un proces de judecată. De asemenea, socialistul a dat de înțeles că ar fi participat la întrevederea respectivă pentru a-l duce în eroare pe fostul lider al PDM, făcând astfel posibilă schimbarea puterii.

Repet ceea ce am mai spus: în iunie 2019 m-am expus unui risc enorm atât eu personal, cât și familia mea, în perioada când purtam pseudo-negocieri cu Plahotniuc, conștientizând că sunt înregistrat video, cu scopul de a debarca regimul oligarhic și de a crea o coaliție guvernamentală anti-oligarhică: PSRM+ACUM (PAS+DA). Mi-a reușit acest lucru și am oferit atunci o nouă șansă Republicii Moldova”, a argumentat Igor Dodon.

La final, ex-președintele țării a menționat că mesajul a fost transmis prin intermediul avocaților săi și că s-ar putea să fie lipsit de posibilitatea sau dreptul de a comunica o perioadă cu publicul larg.

***

Amintim că Igor Dodon a fost reținut pe 24 mai. El este acuzat de îmbogățire ilicită, trădare de patrie, finanțare ilegală a partidului și corupție pasivă. Procurorii au înregistrat, pe 25 mai, demersurile privind aplicarea măsurii preventive sub formă de arest preventiv pe un termen de 30 zile în privința ex-președintelui Republicii Moldova și a cumnatului său.

Partidul Socialiștilor, fondat de Igor Dodon, a organizat pe 24 și 25 mai proteste în care cer eliberarea lui Dodon și demisia actualului guvern. De menționat că partidul de guvernare a respins acuzațiile cu privire la implicarea în justiție.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: