Dodon laudă decizia primarului capitalei de a nu participa la alegerile prezidențiale: „Ceban nu-i Usatîi”
Full Article 3 minutes read

Dodon laudă decizia primarului capitalei de a nu participa la alegerile prezidențiale: „Ceban nu-i Usatîi”

Președintele Partidului Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM) Igor Dodon a declarat că „apreciază” decizia lui Ion Ceban de a nu participa la alegerile prezidențiale din această toamnă din cauza mandatului de primar de Chișinău pe care i l-au încredințat alegătorii. „Ceban nu-i Usatîi”, a spus liderul PSRM, făcând referire la cazul când Renato Usatîi a demisionat din funcția de primar de Bălți. Precizările au fost făcute în cadrul ediției din 30 mai a emisiunii sale online „În direct cu Igor Dodon”.

Liderul PSRM a declarat că decizia primarului capitalei, Ion Ceban, de a nu participa la alegerile prezidențiale din acest an a fost una „matură din punct de vedere politic”.

În același timp, Igor Dodon a declarat că și-ar dori să-l vadă pe Ion Ceban printre candidații la funcția de președinte al Republicii Moldova. „El putea să acumuleze o parte din votanți care potențial ar vota pentru actualul președinte, Maia Sandu. De multe ori stăteam, inclusiv în acest birou, îi spuneam: „Dl Ceban, ar fi bine să participați”. Dar îi înțeleg poziția. Este primul primar, cel puțin în ultimii 20-25 de ani, care a câștigat (alegerile pentru funcția de primar – n. r.) din primul tur în Chișinău. Care a promis chișinăuienilor că se va ocupa de Chișinău. Ceban nu-i Usatîi, care a promis bălțenilor că se ocupă de Bălți și după a fugit de acolo (a demisionat din funcția de primar – n. r.)”, a spus acesta.

Dodon a menționat că „apreciază” decizia lui Ion Ceban. „Și noi, împreună cu dumnealui, în Consiliul Muncipal (Consiliul Municipal Chișinău -n. r.) vom face tot posibilul ca să mișcăm mai departe lucrurile spre bine”, a adăugat el.

Precizăm că după ce anterior a admis posibilitatea de a candida la alegerile prezidențiale, pe 27 mai, Ion Ceban a anunțat că nu o va face. Aceasta a declarat că „nu este interesat” să participe la actualul scrutin prezidențial, pentru că nu vrea „să dezamăgească” locuitorii capitalei care l-au ales primar pentru un al doilea mandat. În schimb, Ceban a declarat că partidul său Mișcarea Alternativă Națională, care se declară pro-europeană, va participa la alegerile parlamentare din 2025.

În trecut, Ion Ceban a fost membru PSRM. În acea perioadă, Ceban a organizat proteste la Bruxelles și a promovat integrarea țării noastre în Uniunea Vamală.

***

Menționăm că printre persoanele care au anunțat oficial deja că vor candida la alegerile prezidențiale din 2024 se numără:

– Maia Sandu (actuala președintă a țării)
– Tudor Ulianovschi (ex-ministru de externe în guvernul Filip)
– Andrei Năstase (fondatorul Platformei DA, ex-ministru de interne)

Alegerile prezidențiale se vor desfășura pe 20 octombrie. Concomitent, se va desfășura și un referendum, în cadrul căruia cetățenii Republicii Moldova vor fi întrebați dacă susțin aderarea țării la Uniunea Europeană.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

 

 

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: