presedinte.md

Dodon explică jurnaliștilor ruși de ce pe site-ul președinției a revenit limba română (VIDEO)

Igor Dodon susține că decizia de a schimba limba utilizată pe site-ul președinției din „moldovenească” în română ar avea legătură cu faptul că Maia Sandu deține și cetățenia României. Declarația a fost făcută într-un interviu pentru postul de televiziune Rossia 24. Între timp, modificarea nu a trecut neobservată de presa străină.

„Pentru prima oară de la independența țării, președinte a devenit o femeie. Eu nu sunt împotriva femeilor, evident, dar în afară de asta, este cetățeană a Republicii Moldova și a României. Este un astfel de nonsens care deocamdată mai poate avea loc în Moldova – ca președintele țării să poată deține și cetățenia altui stat. Eu consider că nu este corect. De aceea, una dintre primele decizii a fost să schimbe limba de pe site-ul președinției. Eu cred că sunt treburi mai importante – pandemia sau situația privind guvernul”, le-a spus Igor Dodon jurnaliștilor ruși.

Decizia de a modifica limba utilizată pe site-ul președinției a fost implementată în aceeași zi în care Maia Sandu a preluat funcția de președinte al țării.

adevarul.ro
adevarul.ro

Acțiunea nu a trecut neobservată de presa din România: „Atunci, în 2016, imediat ce Igor Dodon a preluat mandatul de preşedinte de la Nicolae Timofti, pe site-ul Preşedinţiei limba română fusese înlocuită cu limba „moldovenească”. Igor Dodon a explicat atunci că în Constituţie este prevăzut că limba de stat în R. Moldova este limba moldovenească. Tot atunci, Igor Dodon a decis să scoată drapelele Uniunii Europene de la Reşedinţa de Stat”, a scris adevărul.ro.

Știri despre această decizie a publicat și presa din Rusia. Și agenția Interfax.ru a amintit că, acum patru ani, primul lucru pe care l-a făcut Igor Dodon, după ce a preluat mandatul de președinte al țării, a fost să schimbe denumirea limbii din română în „moldovenească” și să scoată steagul UE de la intrarea în clădire.

Iar portalul RBC a menționat că „moldoveneasca” și româna fac parte din subgrupa limbilor balcano-romane și sunt foarte apropiate, iar potrivit Constituției Republicii Moldova, limba oficială a țării este „moldoveneasca în baza grafiei latine”, adică de jure – româna.

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Candidata PAS la alegeri, Anastasia Nichita, răspunde criticilor: „Viața personală nu trebuie să devină o armă politică”

Luptătoarea Anastasia Nichita, care candidează la alegerile parlamentare pe listele Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), a reacționat public după valul de critici iscate în urma anunțului său. Sportiva afirmă că a fost ținta unor acuzații nemeritate, după ce a ales să se lanseze în politică, și face apel la respectarea vieții personale.

„Viața personală a unui om nu trebuie să devină o armă politică sau un subiect de speculații. Sunt și voi rămâne un om care respectă valorile transparenței, însă consider că există o limită de demnitate care nu ar trebui niciodată depășită. Oricât de puternici am parea în exterior, fiecare dintre noi poartă propriile bătălii în suflet. Sunt lucruri care nu se văd, dar care dor. Sunt alegeri si încercari prin care trecem, ca orice alt om, și care nu ar trebui judecate mai ales din lipsă de cunoștință”, a scris campioana mondială la lupte libere, Anastasia Nichita.

Anastasia Nichita și-a încheiat mesajul mulțumind celor care „înțeleg și aleg să respecte” și a reiterat că decizia de a se implica politic vine din dorința de a schimba lucrurile în bine.

Multiplă campioană europeană și mondială la lupte, Anastasia Nichita a anunțat oficial, pe 7 iulie, că intră în politică pe listele Partidului Acțiune și Solidaritate, alături de rectorul Emil Ceban și fotbalistul Maxim Potîrniche. „Da, poate nu am experiență politică, dar am experiența trăirii realităților cu care se confruntă orice tânăr sportiv din țara noastră. (…) Știu cum e să porți pe umeri drapelul țării, Moldova trebuie să fie pe podiumul campionilor”, a menționat Anastasia Nichita în cadrul conferinței susținută alături de liderul PAS Igor Grosu.

Anunțul a generat numeroase reacții, iar Anastasia Nichita a devenit, în rezultat, ținta unui val de critici în mediul online. Internauții au reacționat, în special, la o postare a sportivei în care aceasta a sugerat retragerea pașapoartelor românești celor care au votat împotriva integrării europene, precum și deportarea moldovenilor din diaspora care au exprimat aceeași opțiune. Mesajul, considerat de unii o încălcare a principiilor democratice, a fost apreciat ca fiind inacceptabil pentru un viitor parlamentar.

Mai mulți membri ai PAS au sărit, însă, în apărarea campioanei, inclusiv vicepreședinta Parlamentului, deputata partidului de guvernare Doina Gherman, care a a condamnat „limbajul vulgar, sexist și instigator” din spațiul public. La rândul său, formațiunea politică i-a mulțumit Anastasiei Nichita pentru că a decis să se alăture echipei „și să devină vocea sportivilor din Moldova”.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!
Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: