Dodon, gata să îl susțină pe Stoianoglo la funcția de președinte al țării: „Eu nu am frustrări și egoismul să fiu candidat cu orice scop”
Full Article 4 minutes read

Dodon, gata să îl susțină pe Stoianoglo la funcția de președinte al țării: „Eu nu am frustrări și egoismul să fiu candidat cu orice scop”

Liderul socialiștilor Igor Dodon ar fi gata să-l susțină pe ex-procurorul general Alexandr Stoianoglo, în calitate de candidat unic a „4-5 forțe de opoziție”, la alegerile prezidențiale. Declarația a fost făcută la o emisiune TV. Dodon a spus că socialiștii încă caută cu alte „2-3-4 partide un candidat” dar nu s-a pus în discuție candidatura lui Stoianoglo. „Sincer vă spun”, a adăugat el, menționând că „nouă ne trebuie un președinte jurist, care cunoaște, respectă Constituția”, totodată să nu fie lider sau membru de partid. 

La emisiunea „Moldova Live” de la Exclusiv TV, Dodon a menționat că ar cunoaște „interpretările unor oponenți politici, că iaca Dodon trebuie să participe sau nu trebuie să participe [nota red. la alegerile prezidențiale], Dodon e mai convenabil sau nu e mai convenabil cuiva și multe multe alte lucruri”.

„Eu nu am frustrările și egoismul acesta că vreau să fiu candidat cu orice scop, eu o să fiu sincer – noi avem un scop foarte clar, ca această guvernare să plece. Care va fi strategia cea mai bună ca să plece această guvernare, noi o vom decide împreună. Nu doar noi singuri. (…) Noi discutăm cu 2-3-4 partide, noi discutăm sincer și noi căutăm un candidat unic. Noi nu ne-am dezis de candidat unic. (…) Consider că un candidat unic, susținut de 3-4 partide, în turul I nu poate fi liderul unui partid, pentru că fiecare partid în cazul acesta o să aibă interesul său și membrii de partid a acestuia nu vor munci pentru liderul altui partid. În teritoriu va fi divizare, va fi o luptă între aceste partide. De aceea, candidat unic poate fi o persoană apolitică. Stoianoglo de exemplu”, a comunicat Dodon.

Întrebat dacă se discută candidatura lui Stoianoglo, Dodon a răspuns: „Eu nu am discutat cu nimeni. Eu dumneavoastră vă spun. Eu personal consider că Stoianoglo ar fi un candidat bun. De ce? Pentru că nouă ne trebuie un președinte jurist, care cunoaște, respectă Constituția. (…) Nici nu am discutat cu alte partide, sincer vă spun. Pentru mine personal, așa personalități ca Stoianoglo, Eșanu Nicolae… Pe care îi cunosc. Eu consider că noi avem nevoie de așa un președinte, apolitic, nu membru de partid, nu lider de partid și pentru așa un candidat s-ar putea uni 4-5 forțe de opoziție principale. Sincer noi suntem gata să susținem așa soluție”.

***

Cetățenii Republicii Moldova își vor alege președintele în toamna acestui an. Până acum, doar președinta Maia Sandu a anunțat oficial că va candida pentru un nou mandat. Fostul primar de Bălți Renato Usatîi a admis că și-ar putea înainta candidatura.

În ianuarie 2024, Partidul Socialiștilor din Republica Moldova a declarat că discută cu mai multe partide extraparlamentare, inclusiv cu MAN-ul lui Ion Ceban, despre „eventualitatea unui candidat comun” la prezidențiale. Partidele s-ar putea uni în jurul unui candidat sau eventual a doi candidați. Precizările au fost făcute de socialistul Vlad Batrîncea. Potrivit acestuia, candidatul comun nu trebuie să fie înaintat doar de un singur partid, astfel el „ar trebui să fie apolitic și deasupra anumitor interese partinice”.

Totuși, înainte de aceasta – în noiembrie 2023, socialistul Igor Dodon nu excludea faptul că ar putea candida la următoarele alegeri prezidențiale. Atunci, el a declarat că ar fi „cea mai mare greșeală strategică” ca partidele de opoziție să înainteze un candidat comun la alegerile pentru funcția de președinte al Republicii Moldova.

În februarie 2024, Partidul Dezvoltării și Consolidării Moldovei (PDCM), condus de fostul premier Ion Chicu, a anunțat că va avea candidatul său la alegerile prezidențiale din toamna anului 2024. Partidul nu consideră eficientă opțiunea de identificare a unui candidat comun a mai multor formațiuni politice. Motivul – „progresul modest realizat în procesul de identificare” și „termenii restrânși rămași până la exercițiul electoral prezidențial”.

În martie 2024, primarul municipiului Chișinău, Ion Ceban, nu excludea că ar putea candida la funcția de președinte al țării. Totuși, o decizie în acest sens ar urma să fie luată doar în cadrul partidului pe care îl conduce – Mișcarea Alternativa Națională.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: