Lasă CMC și se pregătește de prezidențiale? Dodon: Cel mai probabil nu voi rămâne în Consiliu, avem alte obiective
Full Article 4 minutes read

Lasă CMC și se pregătește de prezidențiale? Dodon: Cel mai probabil nu voi rămâne în Consiliu, avem alte obiective

Socialistul Igor Dodon admite că ar putea candida la următoarele alegeri prezidențiale. Dodon a spus că, cel mai probabil, nu va rămâne în Consiliul Municipal Chișinău (CMC). Totodată, el va candida la funcția de lider al Partidului Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM). În prezent, Dodon este secretar executiv al partidului. 

La emisiunea Puterea a Patra de la N4, Dodon a spus că cel mai probabil nu va rămâne în CMC.

Dacă reușim să avem o înțelegere cu primarul general Ion Ceban despre conclucrarea în Chișinău, în interesul chișinăuienilor, o să iau decizia: este nevoie de prezența mea acolo sau nu este nevoie de prezență. Colegii sunt, suntem 6 consilieri municipali. (…) Voi decide imediat după prima ședință”, a comunicat Dodon. „Eu consider că cel mai probabil nu voi rămâne în Consiliul Municipal, noi avem alte obiective. Noi probabil o să vorbim astăzi și de alegeri prezidențiale, și de unele aspectele ale PSRM – statut, program”, a adăugat el.

Dodon a menționat că PSRM își va modifica statutul și „cel mai probabil” se va reveni la funcția de președinte de partid. Întrebat dacă va candida la șefia PSRM, el a spus: „Vom vedea, evident că da. (…) Da voi candida, dacă voi fi susținut de colegi atunci ne mișcăm mai departe”.

La întrebarea dacă va candida sau nu la funcția de președinte al Republicii Moldova, Dodon a răspuns: „Noi o să decidem cu colegii. (…) Noi o să facem acum primii pași cu modificările în statutul partidului, programului politic. Noi trebuie să vedem, să înțelegem în decurs de 2-3 luni, cum vor avea loc aceste alegeri, când vor avea loc aceste alegeri. (…) Totul depinde de când și cum vor avea loc aceste alegeri. La sigur pot să vă spun un lucru: că PSRM va avea candidat la funcția de președinte al țării”.

El a mai adăugat că ideea consolidării partidelor de opoziție în jurul unui candidat la prezidențiale „va fi cea mai mare greșeală strategică”.

Opinia noastră este ca să meargă mai mulți candidați, lasă să meargă toți, să fie o înțelegere între toți candidații că obiectivul nostru este să o dăm jos pe Maia Sandu (…) Și indiferent de cine va ieși în turul II va fi susținut de toate forțele de opoziție împotriva Maiei Sandu. Această abordare este corectă, pentru că dacă va fi scos, nu știu, Dodon din cursă, Chicu, cine mai sunt acolo – totuna mai rămân candidați. (…) Dar dacă o să punem din start toți numai pe unul…”, a comunicat el.

Socialiștii vor avea candidat. Poate fi Dodon sau nu? Poate fi Dodon candidat, o să decidem, la competența consiliului republican”, a conchis Dodon.

***

La sfârșitul lui martie 2023, Igor Dodon a declarat că ar el ar putea fi candidatul PSRM la alegerile pentru funcția de primar capitalei. Cu toate acestea, în luna iulie, socialistul a anunțat că cel mai probabil nu el va fi pretendentul formațiunii la șefia Chișnăului, întrucât majoritatea membrilor de partid din raioane sunt „împotriva” candidaturii sale. Pe 2 august, PSRM a anunțat că deputatul Adrian Albu va fi candidatul partidului la alegerile pentru funcția de primar al capitalei.

În septembrie, Dodon a anunțat că va candida la alegerile locale din Chișinău în calitate de consilier municipal. El susținea că va fi primul candidat pe lista PSRM pentru Consiliul Municipal Chișinău.

Urmare a alegerilor din 5 noiembrie, Partidul Acțiune și Solidaritate și Mișcarea Alternativa Națională au obținut câte 20 de mandate în CMC, Partidul Socialiștilor – 6 mandate, Partidul Comuniștilor – 2 și câte un mandat Platforma Demnitate și Adevăr, Partidul Renaștere și Partidul Nostru. Printre consilieri este și Igor Dodon.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: