Dodon o sfătuiește pe Sandu să nu blameze polițiștii: „Peste câteva luni ei o să trebuiască să vă apere de protestatari”
Full Article 4 minutes read

Dodon o sfătuiește pe Sandu să nu blameze polițiștii: „Peste câteva luni ei o să trebuiască să vă apere de protestatari”

Președintele în exercițiu Igor Dodon susține că revendicările de ordin economic din partea agricultorilor au fost satisfăcute, însă cea privind demisia guvernului ar bloca alocarea de fonduri suplimentare pentru compensarea pierderilor provocate de secetă. În cadrul platformei online „Președintele Igor Dodon răspunde” din 18 decembrie, politicianul a mai declarat că în spatele fermierilor ar fi Maia Sandu și Andrei Năstase. Acesta a sfătuit-o pe noua președintă a țării să nu critice acțiunile poliției.

„Acest protest deja a devenit nu unul sub aspect de cereri economice, dar cu solicitări politice. Inițial se cereau bani, modificări legislative, dar acum se cere demisia guvernului și alegeri parlamentare anticipate. Ceea ce îmi permite să confirm încă o dată că în spatele acestui protest stau Maia Sandu și Andrei Năstase”, a declarat Igor Dodon.

Președintele în exercițiu susține că printre protestatari nu sunt doar agricultori. Acesta a atras atenția că majoritatea parlamentară a susținut una dintre revendicările fermierilor și s-a renunțat la prevederea de majorare a TVA-ului de la 8 la 12%. De asemenea, Dodon a amintit că a fost îndeplinită și solicitarea privind majorarea fondului de subvenționare, iar acesta va crește, anul viitor, de la 900 mln la 1,1 mlrd de lei.

„În afară de aceasta, a fost votată legea privind miliardul, care ne va permite să găsim și alte rezerve – 500-600 mln de lei, care la următoarea modificare a bugetului, le-am putea lua de acolo și să le dăm la agricultură, pentru a acoperi pierderile de la secetă. Deci toate revendicările economice au fost susținute”, a declarat Dodon.

Președintele în exercițiu a avertizat agricultorii că dacă va fi demis guvernul, atunci se vor bloca toate amendamentele privind alocarea fondurilor suplimentare.

„Dacă guvernul este demis, nu poți modifica legea bugetului și v-ați blocat voi singuri. Ați luat o lozincă politică a politicienilor, dar vă contraziceți. Recomandarea mea către agricultorii care într-adevăr au nevoie de suport: lăsați politica într-o parte!”, a precizat Dodon.

Igor Dodon a avertizat agricultorii că noul președinte al țării „nici măcar nu o să îi asculte”.

„Stimați agricultori, voi o să vă aduceți aminte de guvernul Chicu, din timpul președinției lui Dodon, ca de cele mai bune timpuri. Să nu spuneți că nu v-am preîntâmpinat”, a conchis Dodon.

Președintele în exercițiu a criticat-o și pe Maia Sandu, pentru comentariul acesteia privind acțiunile poliției.

„Adică cei care merg cu tractoarele peste polițiști sunt eroi? Iar polițiștii care apără instituțiile statului și sunt obligați să mențină ordinea publică, Dvs le dați din deget. În calitate de președinte, politician și cetățean, sunt categoric împotriva acestei abordări. Vreau să vă dau un sfat: nu blamați polițiștii, pentru că peste câteva luni ei o să trebuiască să Vă apere pe Dvs de protestatari”, a mai spus Dodon, care le-a transmis polițiștilor că îi respectă.

***

Câteva zeci de fermieri protestează de mai multe zile în centrul capitalei. Pe 16 decembrie, aceștia au venit cu tractoarele în fața clădirii legislativului, unde urma să se desfășoare ședința plenară. Între aceștia și poliție au izbucnit ciocniri violente, iar Inspectoratul General al Poliției susține că 4 polițiști au fost răniți.

Fermierii au protestat și joi în centrul Chișinăului. Ei au blocat circulația de pe bulevardul Ștefan cel Mare și au cerut ca deputații care au aprobat în grabă proiectele de legi importante să explice, în ce redacție au aprobat noua politică bugetar-fiscală. De asemenea, fermierii au cerut demisia guvernului lui Ion Chicu.

În replică protestatarilor, socialiștii au explicat că în redacția politicii bugetar-fiscale pe care au aprobat-o au îndeplinit cerința principală a fermierilor — au păstrat costa TVA la nivel de 8% pentru produsele agricole. Și au promis că vor aloca pentru subvenții suplimentare agricultorilor cea mai mare parte din cele 860 de milioane de lei care «s-au eliberat» în bugetul de stat datorită anulării legii bugetului.

 

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: