Dodon propune un împrumut de la BNM pentru ajutorul agenților economici. Reacția BNM
Full Article 2 minutes read

Dodon propune un împrumut de la BNM pentru ajutorul agenților economici. Reacția BNM

Igor Dodon propune ca statul să ia un împrumut de la Banca Națională a Moldovei pentru a ajuta cetățenii și agenții economici în perioada stării de urgență. Președintele PSRM a declarat, la emisiunea din 2 aprilie, că decizia trebuie să o ia Comisia pentru Situații Excepționale, care a primit împuternici odată cu instituirea stării de urgență. Reprezentanții Băncii Naționale a Moldovei au venit cu o reacție. Aceștia au atras atenția că legea interzice acordarea oricărei asistențe financiare statului – orice împrumut de la BNM ar duce la sărăcirea populației.

„De ce să nu fie o decizie a CSE, să ia de la BNM un împrumut de 10-15-20 de miliarde de lei, pentru asta e BNM – să ajute oamenii și banii să fie orientați pentru susținerea agenților economici și a populației. Lucrul acesta trebuie făcut acum, nu peste o lună sau trei”, a spus Dodon.

Președintele PSRM a reiterat că închiderea întreprinderilor este inadmisibilă, pentru că aceasta va pune pe brânci economia națională.

De cealaltă parte, reprezentanții BNM susțin că orice împrumut de la BNM ar duce la sărăcirea populației: „Legea cu privire la Banca Națională a Moldovei interzice acordarea oricărei asistențe financiare statului si organelor acestuia. Creditarea statului sau a businessului este asigurată de instituțiile financiare bancare și cele nebancare. În prezent, în sectorul bancar există suficiente lichidități”.

BNM dă asigurări că a asigurat existența unui nivel înalt de lichidități în bănci, anume pentru a crea condiții pentru creditarea businessului și a Ministerului Finanțelor, și, prin urmare, acestea sunt disponibile pentru necesitățile economiei.  Astfel, se asigură echilibrul macromonetar și se creează condiții pentru creditarea economiei.

„Orice împrumut de la BNM pentru stat ar însemna o emisie suplimentară de monedă, care ar duce la creșterea inevitabilă a prețurilor și, în consecință la sărăcirea populației, fiind afectate cele mai vulnerabile pături ale societății”, au mai precizat reprezentanții BNM.

 

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: