Dodon și „Renaștere”, indignați că Ucraina nu mai recunoaște existența „limbii moldovenești”: „Au refuzat identitatea moldovenilor”
Full Article 3 minutes read

Dodon și „Renaștere”, indignați că Ucraina nu mai recunoaște existența „limbii moldovenești”: „Au refuzat identitatea moldovenilor”

Decizia autorităților ucrainene prin care se recunoște că limba vorbită de minoritatea română din Ucraina este româna, ci nu așa-zisa „moldovenească”, a stârnit nemulțumirea secretarului executiv al Partidului Socialiștilor (PSRM) Igor Dodon și Partidului „Renaștere”, afiliat fugarului Ilan Șor. În acest context, Igor Dodon și formațiunea „Renaștere” au declarat că prin această decizie, autoritățile de la Kiev ar fi încălcat identitatea „moldovenilor din Ucraina”.

„Renaștere”: „O încălcare directă a dreptului nostru la propria identitate”

Pe 19 octombrie, Partidul „Renaștere” a publicat o declarație în care a criticat dur recunoașterea românii drept limbă vorbită de minoritatea română din țara Ucraina.

”Bunii noștri vecini”, Ucraina, au emis deja o declarație oficială că vor considera oficial limba moldovenească ca fiind limba română. În cadrul unei conferințe de presă comune cu șeful cabinetului de miniștri ucrainean, Denis Șmîgal, premierul român a anunțat că limba moldovenească ar fi fost ”o invenție a Federației Ruse” și că acum „a fost ștearsă”. Președintele ucrainean a calificat drept „strategică” decizia de „radiere” a limbii moldovenești. Partidul „Renaștere” consideră că aceasta este o încălcare directă a dreptului nostru la propria identitate”, au comunicat reprezentanții formațiunii.

Totodată, „Renaștere” a făcut apel la „consolidarea” limbii ruse în Republica Moldova.

De asemenea, suntem convinși că este necesar să consolidăm limba rusă în Moldova. Consiliul Europei a îndemnat deja Chișinăul să promoveze și să protejeze limba rusă. Partidul „Renașterii” speră că recomandările experților UE vor fi în cele din urmă luate în considerare de către autorități”, se arată în declarație.

Dodon: „Necunoaștere a propriei istorii”

La rândul său, Igor Dodon a denunțat decizia Kievului într-un comentariu pentru agenția de presă rusă pro-Kremlin TASS.

Limba moldovenească, ca și statul moldovenesc, care are mai mult de 650 de ani, a fost, este și va fi. Afirmațiile conform cărora limba moldovenească nu a existat niciodată sunt fie o minciună deliberată, fie o dovadă de necunoaștere a propriei istorii. Cunoaștem de mult timp poziția vecinilor noștri români, dar este regretabil că vecinii noștri ucraineni au cedat presiunilor și au refuzat identitatea moldovenilor care trăiesc în Ucraina”, a spus el.

Politicianul a spus că, în această privință, autoritățile moldovenești „ar trebui să ia exemplu de la Guvernul ungar, care apără și urmărește recunoașterea drepturilor maghiarilor de pe teritoriul Ucrainei”. „Sunt sigur că viitoarea conducere a Republicii Moldova va reveni cu siguranță la această problemă fundamentală pentru identitatea moldovenească”, a declarat Dodon.

***

Amintim că, pe 18 octombrie, în timpul vizitei premierului de la București Marcel Ciolacu la Kiev, Guvernul ucrainean a adoptat o hotărâre faptul că limba vorbită de minoritatea română din Ucraina este româna, ci nu „moldoveneasca”, cum era anterior. În cadrul unei conferințe de presă comune cu omologul său Ucrainea Denis Șmîgal, Marcel Ciolacu i-a mulțumit pentru acestuia pentru decizia luată.

La rândul lor, autoritățile Republcii Moldova au salutat decizia Kievului. Detalii – AICI.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

 

 

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: