Doi bărbați din Chișinău și o femeie din Dubăsari au fost testați pozitiv cu Kraken, cea mai contagioasă formă de COVID-19
Full Article 2 minutes read

Doi bărbați din Chișinău și o femeie din Dubăsari au fost testați pozitiv cu Kraken, cea mai contagioasă formă de COVID-19

În Republica Moldova au fost confirmate trei cazuri de Kraken – fiind cea mai contagioasă tulpină a COVID-19. Informația a fost confirmată, pe 16 ianuarie, de Agenția Națională pentru Sănătate Publică (ANSP).

Rezultatele ultimei reacții de secvențiere, din 16 ianuarie 2023, denotă că, în toate 16 probe selectate, a fost identificată circulația subliniilor ce aparțin variantei Omicron. Din cele 16 probe, pentru prima dată în Republica Moldova, a fost confirmată în 3 probe sublinia XBB.1.5 (neoficial numită Kraken), fiind cea mai contagioasă sublinie la moment.

Probele au fost selectate din diferite regiuni ale țării (mun. Chișinău, raioanele — Căușeni, Criuleni, Dubăsari, Hîncești, Orhei, Rîșcani, Tiraspol), din mediul rural și urban, confirmate prin tehnici de biologie moleculară (rRT-PCR) și supuse secvențierii.

În probele selectate, varianta Omicron a fost confirmată la șapte bărbați și nouă femei. Sublinia XBB.1.5 a fost confirmată la 3 persoane (2 – gen masculin, Chișinău, 1 – gen feminin; Dubăsari). 

Rezultatele secvențierii sunt integrate în Sistemul național de supraveghere și partajate în GISAID EpiCov – baza de date internaționale (www.gisaid.org), unde pot fi comparate și corelate cu variantele de virus cu mutațiile existente în alte țări.

„Recomandăm populației să se vaccineze împotriva virusului SARS-CoV-2, aceasta fiind unica metodă sigură și eficientă pentru a preveni cazurile grave de boală și deces de COVID-19”, se arată în mesajul ANSP.

Totodată, populația este îndemnată să respecte măsurile de sănătate publică pentru prevenirea și controlul infecției COVID-19:

-purtarea măștilor de protecție în instituțiile medico-sanitare publice și private, transportul public, centre comerciale și magazine;

-respectarea distanței fizice între persoane de minim un metru;

-respectarea regulilor de igienă a mâinilor;

-respectarea regulilor de igienă respiratorie;

-asigurarea respectării măsurilor sanitare la locul de muncă, cu aerisirea spațiilor închise;

-adresarea timpurie la medicul de familie sau la instituțiile de asistență medicală la apariția primelor simptome specifice ale infecției COVID-19.

Simptome

Până la momentul transmiterii acestei știri, nu au apărut date oficiale cu privire la semnele de infecție ale noii variante, dar, ca o ramură a Omicron, multe dintre simptomele sale timpurii ar trebui să fie similare cu versiunile anterioare ale tulpinii:

  • curgerea nasului
  • durere de cap
  • oboseală (ușoară sau severă)
  • strănut
  • durere de gât.

Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: