Doi cetățeni moldoveni, aflați în zona cutremurului din Turcia, preluați de o aeronavă și aduși în România
Full Article 3 minutes read

Doi cetățeni moldoveni, aflați în zona cutremurului din Turcia, preluați de o aeronavă și aduși în România

O aeronavă a aterizat la Otopeni având la bord 13 români și 2 cetățeni din Republica Moldova. Moldovenii, potrivit stirileprotv.ro, vor ajunge cu mijloacele proprii la Chișinău. 

O aeronavă C-27 Spartan a aterizat la Otopeni, la bordul acesteia se aflau 13 români și 2 cetățeni din Republica Moldova. Printre ei a fost și o mamă cu două fetițe, cu vârstele de 3 și respectiv 5 ani. Soțul femeii, cetăţean turc, a rămas în zona distrusă de cutremur, menționează sursa.

În avion au fost şi 9 studenți, plecați din din România prin programul ERASMUS, împreună cu profesorul care îi însoțea. În momentul seismului aceștia erau cazați la un hotel din Kahraman-maraş, zona cea mai afectată de cutremur.

„Toată lumea este într-o stare mulțumitoare, totuși sunt epuizați. Acest zbor a fost foarte complicat. Vorbim de persoane care au fost din păcate expuse în mod direct cutremului și nemijlocit față de grupul anterior. Un prim grup pleacă la Gara de Nord, un al doilea grup pleacă la Otopeni. Sunt și doi cetățeni din R. Moldova, care vor pleca prin mijloace proprii în această noapte la Chișinău”, a comunicat Gabriel Diaconu, medic psihiatru.

Aeronava ar fi trebuit să ajungă în România în cursul dimineții de 7 februarie. Însă, a decolat cu 12 ore mai târziu. Şi asta pentru că mama cu cele 2 fetițe au ajuns foarte greu la aeroport din cauza infrastructurii distruse, comunică sursa.

Acesta a fost al doilea zbor umanitar al Forțelor Române, după primul din 6 februarie când au fost repatriați 8 români și 2 cetățeni polonezi.

***

Numărul morților în urma cutremurului care a devastat Turcia a ajuns la 6 234. Peste 37 de mii de oameni sunt răniți. Datele au fost publicate de autoritățile de la Ankara la ora 06:15, în dimineața de 8 februarie.

Amintim că o echipă de salvatori a Republicii Moldova specializată în căutare-salvare urbană, formată din 55 angajați IGSU cu 12 unități de tehnică grea și 2 câini de căutare-salvare, a pornit în misiune internațională în Turcia în seara zilei de 6 februarie. În dimineața de 8 februarie, echipa a ajuns în Turcia, însă mai are de parcurs circa 1000 de km în condiții de ninsoare abundentă.

Salvatorii moldoveni urmează să activeze în zona afectată de seism cel puțin 7 zile.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: