Doi dintre principalii contracandidați ai lui Lukașenko la funcția de președinte al Belarusului nu au fost înregistrați în cursa electorală
Full Article 2 minutes read

Doi dintre principalii contracandidați ai lui Lukașenko la funcția de președinte al Belarusului nu au fost înregistrați în cursa electorală

Doi dintre principalii contracandidați ai președintelui în exercițiu al Belarusului nu au fost înregistrați în cursa electorală. Decizia a fost luată de către Comisia Electorală Centrală de la Minsk, scrie publicația tut.by, marți, 14 iulie.

Victor Babariko nu a fost admis în cursa electorală pentru că CEC ar fi găsit anumite neconcordanțe în declarația sa de avere. De asemenea, reprezentanții instituției susțin că în cadrul campaniei sale electorale ar fi fost implicate organizații străine. Mai mult, în timpul ședinței CEC-ului a fost citită o scrisoare de la Comisia de control de stat, în care se arată că Babariko ar fi condus o grupare criminală și ar fi implicat în spălare de bani.

Pentru înscrierea lui Victor Babariko în cursa electorală au semnat peste 367 de mii de persoane, însă doar circa 166 de mii dintre semnături au fost admise de către CEC drept veridice. Victor Babariko a fost președintele Belgazprombank. Pe 11 iunie, reprezentanții forțelor de ordine au desfășurat percheziții în cadrul instituției și au inițiat un dosar penal privind spălare de bani și eschivare de la plata impozitelor. Mai multe persoane care au lucrat sau lucrează în prezent în bancă au fost reținute. Din 19 iunie, Babariko se află în izolator.

Înregistrarea unui alt candidat, Valerii Țepkalo, nu a fost admisă după ce CEC, în urma verificărilor, a admis drept veridice mai puțin de 100 de mii de semnături în susținerea sa.

În cursa electorală au fost înregistrați candidații Anna Kanopatzko și Andrei Dmitriev. 

Alegerile prezidențiale din Belarus se vor desfășura pe 9 august. Alexandr Lukașenko conduce țara din 1994 și este șeful de stat cu cea mai mare vechime în această funcție din Europa.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: