Doi moldoveni care au furat tablouri de €17 mln, dintr-un muzeu din Italia, și-au aflat pedepsele
Full Article 2 minutes read

Doi moldoveni care au furat tablouri de €17 mln, dintr-un muzeu din Italia, și-au aflat pedepsele

Doi bărbați originari din Criuleni și Strășeni au fost condamnați la 12 și 13 ani închisoare, în penitenciar de tip închis, după ce au furat tablouri în valoare de 17 mln euro dintr-un muzeu din Verona, Italia. Dosarul în care cei doi erau vizați a fost trimis în judecată în ianuarie 2017.  

Fapta a avut loc în septembrie 2015, atunci când cei doi, care erau membri ai unui grup infracțional format din cetățeni ai Italiei și Moldovei, au participat la comiterea unui atac tâlhăresc. Făcând uz de arme, aceștia au mers în Muzeul Castelului Vechi din orașul italian Verona.

Potrivit sentinței pronunțate de Judecătoria Chișinăul, sediul Buiucani, grupul infracțional a sustras de acolo 17 tablouri, în valoare de 17.000.000 euro. Anterior atacului, unul din cei doi inculpați a inspectat împrejurimile muzeului și a făcut fotografii,  pentru facilitarea comiterii infracțiunii. Ulterior, de comun cu al doilea condamnat, s-au angajat să transporte tablourile sustrase de la muzeu, apoi spre Ucraina și Moldova, după care să le pună în vânzare. Potrivit datelor din dosar, tablourile urmau să fie vândute cu trei milioane euro, iar negocierile în acest sens erau purtate în Chișinău și Tiraspol.

Ulterior investigării cazului de autoritățile din Italia, în 2016, acestea au informat autoritățile din Moldova, care au pornit propriile investigații, iar în martie 2016 au avut loc reținerile pe dosar. În continuare, au fost formulate demersuri către autoritățile italiene, care după traducere au fost anexate la dosarul trimis în judecată de procurorul PCCOCS, în ianuarie 2017.

Însă, în faza de cercetare judecătorească, au apărut noi evoluții, care au impus necesitatea formulării altei solicitări pentru autoritățile din Italia, iar drept rezultat al investigațiilor naționale și colaborării cu autoritățile italiene, a fost pronunțată sentința de condamnare a inculpaților cu vârste de 36 și 38 de ani.

De menționat că autoritățile din Italia au reintrat în posesia tablourilor sustrase din muzeu.

Sentința pronunțată este cu drept de atac la Curtea de Apel Chișinău.


Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: