The Economic Times

Doi moldoveni care au furat tablouri de €17 mln, dintr-un muzeu din Italia, și-au aflat pedepsele

Doi bărbați originari din Criuleni și Strășeni au fost condamnați la 12 și 13 ani închisoare, în penitenciar de tip închis, după ce au furat tablouri în valoare de 17 mln euro dintr-un muzeu din Verona, Italia. Dosarul în care cei doi erau vizați a fost trimis în judecată în ianuarie 2017.  

Fapta a avut loc în septembrie 2015, atunci când cei doi, care erau membri ai unui grup infracțional format din cetățeni ai Italiei și Moldovei, au participat la comiterea unui atac tâlhăresc. Făcând uz de arme, aceștia au mers în Muzeul Castelului Vechi din orașul italian Verona.

Potrivit sentinței pronunțate de Judecătoria Chișinăul, sediul Buiucani, grupul infracțional a sustras de acolo 17 tablouri, în valoare de 17.000.000 euro. Anterior atacului, unul din cei doi inculpați a inspectat împrejurimile muzeului și a făcut fotografii,  pentru facilitarea comiterii infracțiunii. Ulterior, de comun cu al doilea condamnat, s-au angajat să transporte tablourile sustrase de la muzeu, apoi spre Ucraina și Moldova, după care să le pună în vânzare. Potrivit datelor din dosar, tablourile urmau să fie vândute cu trei milioane euro, iar negocierile în acest sens erau purtate în Chișinău și Tiraspol.

Ulterior investigării cazului de autoritățile din Italia, în 2016, acestea au informat autoritățile din Moldova, care au pornit propriile investigații, iar în martie 2016 au avut loc reținerile pe dosar. În continuare, au fost formulate demersuri către autoritățile italiene, care după traducere au fost anexate la dosarul trimis în judecată de procurorul PCCOCS, în ianuarie 2017.

Însă, în faza de cercetare judecătorească, au apărut noi evoluții, care au impus necesitatea formulării altei solicitări pentru autoritățile din Italia, iar drept rezultat al investigațiilor naționale și colaborării cu autoritățile italiene, a fost pronunțată sentința de condamnare a inculpaților cu vârste de 36 și 38 de ani.

De menționat că autoritățile din Italia au reintrat în posesia tablourilor sustrase din muzeu.

Sentința pronunțată este cu drept de atac la Curtea de Apel Chișinău.


Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Tudor Mardei / NewsMaker

Comisia Europeană, precizări pentru NewsMaker privind interdicția lui Ceban în Schengen: „E responsabilitatea statelor membre”

Comisia Europeană a răspuns solicitării NewsMaker privind interdicția primarului Chișinăului, Ion Ceban, în România și spațiul Schengen. Comisia a subliniat că aplicarea acestor măsuri este „responsabilitatea” statelor membre Schengen, care pot restricționa intrarea persoanelor considerate „o amenințare la ordinea publică sau securitatea internă”.

Este important de menționat că înregistrarea interdicțiilor de călătorie în Sistemul de Informații Schengen (SIS) este responsabilitatea statelor membre Schengen.

În conformitate cu Codul Frontierelor Schengen, statele membre pot restricționa intrarea persoanelor considerate o amenințare la adresa ordinii publice sau a securității interne. Aceasta include și autoritatea de a introduce astfel de persoane în SIS, pentru a le împiedica accesul, dacă sunt evaluate ca prezentând un risc pentru ordinea publică sau securitatea națională.

O condiție esențială pentru intrarea în Spațiul Schengen este ca o persoană să nu fie înscrisă în SIS și să nu fie identificată ca o amenințare la adresa ordinii publice sau a securității interne. Prin urmare, persoanele care îndeplinesc oricare dintre aceste criterii nu pot intra în Spațiul Schengen”, subliniază Comisia.

***

Amintim că, pe 9 iulie, Ministerul de Externe de la București a confirmat că autoritățile naționale au decis impunerea unei interdicții de intrare pe teritoriul României pentru Ion Ceban. Aceasta este valabilă și în întregul spațiu Schengen. Instituția a menționat că măsura a fost luată din „motive de securitate”. Alături de edilul Chișinăului, încă doi cetățeni ai Republicii Moldova au primit interdicții.

În prima sa reacție, Blocul „Alternativa” – din care face parte și MAN, partidul condus de Ion Ceban – a declarat că interdicția ar fi fost luată „la comanda” autoritățile de la Chișinău, care l-ar fi desemnat pe Ceban drept „principalul inamic”. Totodată, blocul a învinuit guvernarea că ar pregăti o serie de „acțiuni represive” împotriva primarului Ion Ceban și a echipei sale.

La rândul său, Ion Ceban a declarat că interdicția împotriva sa este o „răfuială politică” din partea conducerii Republicii Moldova. El a acuzat-o pe președinta Maia Sandu și Partidul Acțiune și Solidaritate că ar utiliza inclusiv instituțiile statului pentru a-l bloca.

Pe de altă parte, ministrul Educației și Cercetării, Dan Perciun, a respins acuzațiile, declarând că măsura are legătură cu faptele edilului. El a evidențiat pozițiile lui pro-ruse manifestate de-a lungul timpului.

De asemenea, Perciun i-a reproșat primarului că „s-a afișat și a susținut tacit un candidat anti-european la președinția României”.

Ceban a declarat pe 10 iulie că interdicția sa în spațiul Schengen și în România ar fi o presupusă „înțelegere între președinta Maia Sandu și omologul său din România, Nicușor Dan”. Potrivit lui Ceban, această măsură ar reprezenta o modalitate prin care președintele român „i-ar fi întors datoria” pentru sprijinul acordat de Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) la alegerile prezidențiale din România. Președinția a respins acuzațiile, catalogându-le drept „nefondate”.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: