UPDATE Doi moldoveni se află în orașul chinez unde a izbucnit coronavirusul de tip nou. Reacția MAIE
Full Article 3 minutes read

UPDATE Doi moldoveni se află în orașul chinez unde a izbucnit coronavirusul de tip nou. Reacția MAIE

Doi cetățeni ai Republicii Moldova se află, în prezent, în orașul Wuhan din China, unde a izbucnit focarul de coronavirus de tip nou. Informația a fost confirmată pentru NM, marți, 28 ianuarie, de către reprezentanții Ministerului Afacerilor Interne și Integrării Europene (MAIE).

Potrivit MAIE, cei doi cetățeni moldoveni nu sunt „blocați” în Wuhan, cum s-a vehiculat în presă.

„Este o procedură normală, aceștia au fost izolați, la fel ca și celelalte persoane din localitate”, a precizat purtătoarea de cuvânt a instituției, Anastasia Nani.

UPDATE (17.00)

Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene anunță, într-un comunicat de presă publicat marți, 28 ianuarie, că acordă o atenție prioritară situației, prin Ambasada Republicii Moldova la Beijing.

În momentul de față, în China sunt în jur de 300 cetățeni ai Republicii Moldova. Din numărul total, 134 sunt persoane care își fac studiile în instituțiile de învățământ, 115 cu domiciliul stabilit în această țară, ceilalți având ședere temporară.

Reprezentanții instituției precizează că cetățeni moldoveni infectați cu noul virus pe teritoriul chinez nu au fost înregistrați.

Misiunea diplomatică a fost contactată de 2 cetățeni ai Republicii Moldova, care au comunicat că se află blocați pe teritoriul orașului Wuhan, provincia Hubei, în care, în prezent, autoritățile chineze au restricționat accesul de intrare/ieșire. În acest sens, Ambasada a contactat autoritățile chineze în vederea obținerii permisiunilor de părăsire de către aceștia a orașului aflat în carantină.

„Misiunea noastră menține legătura cu cetățenii moldoveni prin intermediul rețelei de socializare chineze ”wechat”,  prin intermediul paginii oficiale, poștei electronice și telefoanelor misiunii diplomatice, aceștia cu regularitate fiind informați despre evoluția măsurilor întreprinse privind combaterea coronavirusului și recomandările autorităților în vederea stopării răspândirii acestuia”, se mai arată în comunicat.

În vederea prevenirii răspândirii coronavirusului, actualmente Aeroportul din or. Wuhan a fost închis. La fel, au fost restricționate ieșirile din țară a grupurilor de turiști chinezi.

Alte două familii, care locuiesc în alte provincii, neafectate de focarul coronavirus, și-au exprimat dorința de a părăsi teritoriul Chinei, în vederea evitării posibilei contaminări.

Potrivit ultimelor informații la 28 ianuarie 2020, numărul persoanelor care au fost infectate de coronavirus 2019-nCoV a atins cifra de 4474, iar numărul persoanelor decedate atingând cifra de 106 persoane.

Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene reiterează avertismentul de călătorie în Republica Populară Chineză, și recomandă cetățenilor moldoveni evitarea temporară a deplasărilor în provincia Hubei, urmare izbucnirii focarului de pneumonie virală (coronavirus), participând în comun cu autoritățile din țară la elaborarea măsurilor de protecție ce se impun.