apnews.com

UPDATE Doi moldoveni se află în orașul chinez unde a izbucnit coronavirusul de tip nou. Reacția MAIE

Doi cetățeni ai Republicii Moldova se află, în prezent, în orașul Wuhan din China, unde a izbucnit focarul de coronavirus de tip nou. Informația a fost confirmată pentru NM, marți, 28 ianuarie, de către reprezentanții Ministerului Afacerilor Interne și Integrării Europene (MAIE).

Potrivit MAIE, cei doi cetățeni moldoveni nu sunt „blocați” în Wuhan, cum s-a vehiculat în presă.

„Este o procedură normală, aceștia au fost izolați, la fel ca și celelalte persoane din localitate”, a precizat purtătoarea de cuvânt a instituției, Anastasia Nani.

UPDATE (17.00)

Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene anunță, într-un comunicat de presă publicat marți, 28 ianuarie, că acordă o atenție prioritară situației, prin Ambasada Republicii Moldova la Beijing.

În momentul de față, în China sunt în jur de 300 cetățeni ai Republicii Moldova. Din numărul total, 134 sunt persoane care își fac studiile în instituțiile de învățământ, 115 cu domiciliul stabilit în această țară, ceilalți având ședere temporară.

Reprezentanții instituției precizează că cetățeni moldoveni infectați cu noul virus pe teritoriul chinez nu au fost înregistrați.

Misiunea diplomatică a fost contactată de 2 cetățeni ai Republicii Moldova, care au comunicat că se află blocați pe teritoriul orașului Wuhan, provincia Hubei, în care, în prezent, autoritățile chineze au restricționat accesul de intrare/ieșire. În acest sens, Ambasada a contactat autoritățile chineze în vederea obținerii permisiunilor de părăsire de către aceștia a orașului aflat în carantină.

„Misiunea noastră menține legătura cu cetățenii moldoveni prin intermediul rețelei de socializare chineze ”wechat”,  prin intermediul paginii oficiale, poștei electronice și telefoanelor misiunii diplomatice, aceștia cu regularitate fiind informați despre evoluția măsurilor întreprinse privind combaterea coronavirusului și recomandările autorităților în vederea stopării răspândirii acestuia”, se mai arată în comunicat.

În vederea prevenirii răspândirii coronavirusului, actualmente Aeroportul din or. Wuhan a fost închis. La fel, au fost restricționate ieșirile din țară a grupurilor de turiști chinezi.

Alte două familii, care locuiesc în alte provincii, neafectate de focarul coronavirus, și-au exprimat dorința de a părăsi teritoriul Chinei, în vederea evitării posibilei contaminări.

Potrivit ultimelor informații la 28 ianuarie 2020, numărul persoanelor care au fost infectate de coronavirus 2019-nCoV a atins cifra de 4474, iar numărul persoanelor decedate atingând cifra de 106 persoane.

Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene reiterează avertismentul de călătorie în Republica Populară Chineză, și recomandă cetățenilor moldoveni evitarea temporară a deplasărilor în provincia Hubei, urmare izbucnirii focarului de pneumonie virală (coronavirus), participând în comun cu autoritățile din țară la elaborarea măsurilor de protecție ce se impun.

 

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Natalia Morari

Natalia Morari a comentat informația privind posibila interdicție în spațiul Schengen, alături de Ion Ceban: „Nu am confirmare oficială”

Ex-jurnalista Natalia Morari, care în ultimul an este implicată în politică și a candidat inclusiv la funcția de președinte al țării, a comentat informațiile apărute în presa din Moldova și România despre posibila interdicție în spațiul Schengen alături de primarul Chișinăului, Ion Ceban.

Morari a reacționat pe rețelele sociale, declarând că „știrea este prea serioasă” pentru a o comenta în lipsa unei confirmări oficiale:

„Știu că așteptați o reacție din partea mea, dar știrea e prea serioasă ca să comentez ceea ce a apărut doar pe surse. Nu am deocamdată nicio confirmare oficială. Dacă va apărea, neapărat voi veni cu o reacție”, a scris aceasta.

Al doilea nume vehiculat în presa din Moldova și România, privind interdicția în spațiul Schengen este cel al ex-premierului Vasile Tarlev, în prezent lider al Partidului „Viitorul Moldovei”. El nu a comentat deocamdată informațiile. De menționat că, în dimineața de 9 iulie, Tarlev a expediat presei un comunicat în care a informat despre participarea la conferința științifico-practică organizată de Universitatea „Ovidius” din Constanța. În seara de 9 iulie, pe pagina de Facebook a acestuia a fost publicată o secvență dintr-un interviu oferit presei române.

Amintim că, pe 9 iulie, Ministerul de Externe de la București a confirmat că autoritățile naționale au decis impunerea unei interdicții de intrare pe teritoriul României și în spațiul Schengen pentru Ion Ceban. Alături de edilul capitalei, alți doi cetățeni ai Republicii Moldova au fost vizați de aceeași decizie. Instituția a menționat că măsura a fost luată din „motive de securitate”. Alături de edilul Chișinăului, încă doi cetățeni ai Republicii Moldova au primit interdicții.

Ion Ceban a calificat decizia în privința sa drept „răfuială politică” din partea conducerii Republicii Moldova.

***

Precizăm că Natalia Morari a activat peste 15 ani în domeniul jurnalismului politic din Republica Moldova. De-a lungul timpului a lucrat la TV8, unde a avut propria emisiune politică și făcut parte din Consiliul de administrare al televiziunii. În 2021, Morari a părăsit Consiliul de administrare al televiziunii, invocând „presiunii” din partea Serviciului de Informații și Securitate (SIS). Morari a declarat că SIS o șantaja cu informații despre viața ei personală și a dezvăluit că tatăl copilului ei este controversatul om de afaceri, Veaceslav Platon, care ulterior a fost anunțat în căutare. Informația despre legătura lui Morari cu Platon a provocat un scandal, deoarece s-a aflat că ea a făcut interviuri cu el în timp ce erau deja într-o relație. În final, emisiunea ei de la TV8 a fost închisă definitiv, iar Morari a devenit unul dintre primele și puținele exemple de „cancel culture” în comunitatea profesională și politică din care făcea parte.

După acest eveniment, Natalia Morari a devenit o voce critică față de actualul președinte al țării, Maia Sandu, și partidului de guvernare, pe care i-a susținut în trecut.

În mai 2024, ex-jurnalista a fost organizatoarea unei întâlniri dintre mai mulți lideri politici de opoziție, care a avut drept scop discutarea posibilității de a identifica un candidat comun la alegerile pentru funcția de președinte – o inițiativă a socialistului Igor Dodon. Într-un final, inițiativa a eșuat, iar în luna iulie, Natalia Morari și-a anunțat intenția de concura la scrutinul prezidențial în calitate de „candidat independent”.

În martie 2025, ea a realizat un interviu cu fostul candidat la președinția României, Călin Georgescu.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: