Comuniștii și socialiștii din Parlament au cerut, pe 6 februarie, audierea premierului Dorin Recean ca să „ofere informații vizavi de activitatea agenției americane USAID pe teritoriul R.Moldova”. Deputatul Bogdat Țîrdea a spus că îl interesează „ce sunt cu aceste finanțări”, dacă „mai demarează aceste proiecte” în țara noastră, dacă „prezintă aceasta un pericol acum pentru R.Moldova” și a dat citire unor organizații, inclusiv instituții mass-media din Moldova, adăugând că „au fost finanțate de USAID” „Unicul pericol sunteți dumneavoastră pentru R.Moldova, sincer”, a reacționat președintele Parlamentului Igor Grosu. Iar deputatul Partidului de guvernare Acțiune și Solidaritate (PAS) Andrian Cheptonar a enumerat unele din proiectele realizate în Moldova cu suportul USAID.
Solicitare de a fi audiat premierul
„Solicităm audierea domnului prim-ministru Recean. Să ne ofere informații vizavi de activitatea agenției americane USAID pe teritoriul Republicii Moldova. E cunoscut faptul că în 2022, această agenție a oferit 123 milioane dolari, în 2023 – 309 milioane dolari, în 2024 – cel puțin 151 milioane dolari. S-au finanțat ANI, CEC, reforma justiției, proiecte de infrastructură, ONG-uri gen Promo-LEX, CRJM, mass-media gen Ziarul de Gardă, ProTV, NewsMaker, Moldova.org și multe altele. Mai mult, la 15 ianuarie 2025, prim-ministrul Dorin Recean și șeful USAID John Allelo au semnat un acord de grant în valoare de 1,3 miliarde lei pentru infrastructură de transport și reziliență cibernetică. Ne interesează: unu – ce sunt cu acești bani, doi – ce sunt cu aceste finanțări, 3 – mai demarează/derulează aceste proiecte sau nu și prezintă aceasta un pericol acum pentru Republica Moldova, patru – dacă s-au pornit investigații pe cheltuieli”, a comunicat socialistul Bogdat Țîrdea la ședința Parlamentului.
„Unicul pericol sunteți dumneavoastră pentru Republica Moldova, sincer”, a reacționat președintele Parlamentului Igor Grosu, tot el – lider PAS.
Supusă votului, inițiativa comuniștilor și socialiștilor ca premierul să fie audiat nu a fost susținută.
Ulterior, deputatul PAS Andrian Cheptonar a enumerat unele din proiectele realizate în Moldova cu suportul USAID și a amintit de o declarație a liderului PSRM Igor Dodon din perioada când era președinte al Republicii Moldova.
„Este cumva de înțeles formularea unei asemenea întrebări din partea reprezentantului unui partid politic care s-a obișnuit să fie finanțat din „kuliok”, să fie supărat că există și finanțări transparente din partea prietenilor Republicii Moldova. Vreau să vă informez că din 1992, USAID în general a finanțat cu peste un miliard de dolari dezvoltarea domeniilor de educație, agricultură, viticultură, turism, industrie ușoară, IT, administrație publică, justiție, combaterea corupției și energetică. USAID, din banii poporului american, a finanțat repararea de drumuri, reparația de școli și grădinițe. (…) Vreau să vă invit să citiți ediția de astăzi a Ziarului de Gardă în care este și un citat din iulie 2019 a fostului președinte Dodon, care evidenția „rolul USAID în calitate de promotor al valorilor democratice, al dezvoltării durabile, susținător al consolidării economiei de piață, precum și implicarea activă în dezvoltarea Republicii Moldova și fortificarea acesteia ca actor regional”. De asemenea, Dodon menționa atunci că sunt apreciate „proiectele USAID în Moldova în domeniul mass-media, energeticii, infrastructurii și societății civile””, a comunicat Andrian Cheptonar.
„Precis el a spus asta? Nici prim-ministrul nu trebuie să mai vină, raportul pe loc a fost dat”, a reacționat Igor Grosu.
Solicitare de a fi audiate mai multe instituții
Ulterior, comunista Diana Caraman a cerut audierea mai multor instituții din Republica Moldova, în contextul declarațiilor lui Elon Musk cu privire la USAID.
„Directorul departamentului de eficiență guvernamentală din SUA, Elon Musk, pe 2 februarie a numit USAID-ul „o organizație criminală”. În contextul în care în ultima perioadă vă alăturați tuturor sancțiunilor și declarațiilor SUA, eu sunt absolut sigură că acum veți susține inițiativa noastră. Nu trebuie să uităm că o parte din organizații au anunțat că erau finanțate din acest fond, mai mult de atât – o parte sunt mass-media. În legătură cu faptul că timp de 2 ani ați închis 13 posturi de televiziuni și zeci de portaluri, pe motiv de finanțare suspectă, este interesant astăzi ce acțiuni se vor întreprinde în legătură cu aceste declarații ale oficialului SUA. Cerem să fie audiați: Guvernul Republicii Moldova, SIS, Consiliul Audiovizualului, Ministerul Justiției”, a menționat Caraman.
Inițiativa la fel nu a întrunit numărul necesar de voturi. „Inițiativa a întrunit 30 de voturi, domnul Musk nu va putea veni azi în Parlament”, a adăugat Igor Grosu.
***
După preluarea mandatului, președintele american Donald Trump a suspendat aproape toată asistența internațională a SUA pentru 90 de zile, cu scopul de a efectua un audit cu privire la conformitatea acesteia cu politica externă a noii administrații.
Premierul Republicii Moldova Dorin Recean a comentat, pe 27 ianuarie, suspendarea ajutoarelor externe de către SUA. Oficialul moldovean a fost întrebat ce cunoaște Guvernul de la Chișinău despre acest subiect și dacă a fost informat despre sistarea finanțării. Recean a menționat că se va înregistra „un impact limitat din punct de vedere financiar dar și a timpului”. Totodată, el și-a exprimat încrederea că SUA „sunt un partener de încredere al Republicii Moldova și Republica Moldova este parte a intereselor strategice a Statelor Unite pe continentul european”. Detalii AICI.
Ulterior, Elon Musk, desemnat de președintele american Donald Trump să conducă un grup pentru reducerea cheltuielilor guvernamentale, a declarat că lucrează la închiderea USAID. Totodată, el a catalogat instituția drept „organizație criminală”. Detalii AICI.
Între timp s-a anunțat că angajaţii USAID din întreaga lume vor fi trimişi în concediu şi li se va ordona să se întoarcă în SUA.
Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.
Vreți să susțineți ceea ce facem?
Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.
Susțineți NewsMaker!If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.