„Domnule primar Ceban, vă solicit să vă faceţi treaba”. Ministrul de Interne cere interzicerea protestului organizat de Șor
Full Article 4 minutes read

„Domnule primar Ceban, vă solicit să vă faceţi treaba”. Ministrul de Interne cere interzicerea protestului organizat de Șor

Ministrul de Interne Ana Revenco a publicat în dimineața de 28 octombrie o adresare către primarul mun. Chișinău Ion Ceban. Aceasta solicită Primăriei capitalei să solicite instanţei de judecată interzicerea manifestaţiilor organizate de deputatul Ilan Șor, cercetat penal pentru acte de corupție și stabilit cu traiul în Israel, deși este dat în urmărire internațională.

Ana Revenco a menționat că sunt 6 săptămâni de „şantaj asupra capitalei şi chişinăuenilor”. Potrivit ministrului de Interne, zilnice, la numărul unic 112 se înregistrează zeci de apeluri de la cetăţeni, care sunt supuşi presiunilor din partea celor care se numesc protestatari, organizaţi de Partidul „ŞOR”.

„Zgomotul excesiv, mizeria de pe străzi, care implică riscuri sanitare, orăşeni şi jurnalişti agresaţi, persoane în stare avansată de ebrietate, limbaj licenţios – sunt doar câteva dintre încălcările pe care se plâng locuitorii capitalei. Poliţia e la datorie şi protejează cetăţenii, dar dincolo de efortul poliţiştilor, capitala noastră este afectată de lipsa de acţiune a primarului Chişinăului”, a scris Revenco pe Facebook.

Ministrul de Interne a îndemnat „cu insistenţă” Primăria Chişinău să solicite instanţei de judecată interzicerea manifestaţiilor organizate de fugarul penal Şor.

Domnule primar Ceban, vă solicit să vă faceţi treaba pentru care aţi fost ales ca primar. Nu uitaţi că aţi rugat locuitorii Chişinăului să vă voteze, asigurându-i că veţi lucra doar în beneficiul lor și nu în cel al ambiţiilor dumneavoastră politice. Dacă liniştea şi siguranţa acestor cetăţeni înseamnă ceva pentru dumneavoastră, făceţi-vă datoria şi lăsaţi campaniile electorale. Declar cu responsabilitate că poliţia acţionează şi va acţiona în mod legal, pentru păstrarea stabilităţii şi securităţii sociale, de fiecare dată când e nevoie. Protejăm dreptul la libera exprimare, dar când acesta e manipulat şi cumpărat, nu mai avem îngăduire”, a mai menționat Revenco.

Oficialul a mai menționat că ceea ce se întâmplă acum în capitală a ieşit demult din limita noţiunii de „exprimare a drepturilor democratice” și că folosirea oamenilor în acest scop nu are nimic în comun cu democraţia.

Amintim că, începând cu 18 septembrie, Partidul ȘOR desfășoară proteste în centrul capitalei. Formațiunea politică condusă de deputatul cercetat penal pentru acte de corupție Ilan Șor solicită demisia președintei țării și a actualei guvernări. În zilele de duminică, în Chișinău sunt organizate manifestații de amploare.

Momentan, în fața sediului Procuraturii Generale din Chișinău sunt amplasate câteva zeci de corturi, în care susținătorii lui Ilan Șor se află permanent. Pe 26 și 27 octombrie, manifestanții au încercat să blocheze accesul în incinta instituției publice, iar poliția a intervenit pentru a nu le permite.

Pe 26 septembrie, Guvernul SUA a anunțat că a adoptat sancțiuni de ordin financiar față de 22 de persoane și entități implicate în acte de corupție în Republica Moldova și care au reprezentant interesele Kremlinului pentru schimbarea guvernării cu una mai apropiată de Moscova. Printre aceștia se numără și deputatul Ilan Șor, care din 2019 nu a mai fost văzut în Republica Moldova. Momentan, potrivit autorităților americane, acesta se află în Israel, informație confirmată și de către parlamentarul cercetat penal.

Pe 27 octombrie, la ședința plenară a parlamentului, PAS a anunțat că pregătește mai multe proiecte de legi, care vor prevedea că persoanele care plătesc protestatarii cu scopul de a-i determina să comită acte de destabilizare ar putea fi sancționate mai dur. De asemenea, riscă pedepse mai aspre cei care vor manifesta acte de violență față de oamenii legii, dar și oamenii care vor accepta bani pentru participare la manifestații destabilizatoare.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: