Donald Tusk, despre președinția poloneză a Consiliului UE: Procesul de aderare al Moldovei va accelera foarte mult
Full Article 4 minutes read

Donald Tusk, despre președinția poloneză a Consiliului UE: Procesul de aderare al Moldovei va accelera foarte mult

Prim-ministrul Poloniei, Donald Tusk, a spus că, odată ce țara sa va prelua președinția Consiliului Uniunii Europene, la începutul anului 2025, activitatea sa se va concentra pe avansarea în procesul de aderare la UE a țărilor-candidate, inclusiv Republica Moldova. Înaltul oficial s-a declarat convins că, în timpul președinției poloneze a Consiliului UE, procesul de aderare al Republicii Moldova va accelera „foarte mult”, având în vedere determinarea actualei conduceri a țării. Precizările au fost făcute în cadrul unei conferințe de presă comune cu premierul Dorin Recean din 4 septembrie, la Chișinău. 

În cadrul conferinței de presă, Donal Tusk a fost întrebat ce planuri are Polonia pentru șefia Consiliului UE.

Acest lucru este destul de simplu. Nu înseamnă că este destul de ușor. Dar lucrurile devin ușoare atunci când avem într-adevăr prioritățile bine stabilite. Nu ascund că pentru Polonia președinția va fi o mare provocare, deoarece ne așteptăm că președinția maghiară nu va fi destul de energetică în ceea ce privește procesul de accesiune și extindere a Uniunii Europene. Din mai multe motive. De aceea, Polonia are și mai mare responsabilitate să recupereze și timpul eventual pierdut. Cei care m-au cunoscut în Europa deja, știu că în timpul președinției, în mod serios, voi continua ceea ce am făcut ca președinte al Consiliului European în ceea ce privește Republica Moldova, Balcanii, Ucraina. Avem de făcut niște obiective foarte bine puse la punct”, a spus el.

Premierul polonez a declarat că, în prezent, în Europa nu există „politicieni serioși” care să pună la îndoială necesitatea de a extinde UE cu Republica Moldova și Ucraina. Astfel, el consideră că, în sens politic, extinderea UE cu cele două țări a devenit deja un fapt.

Acum, potrivit oficialului, mai rămâne partea tehnică pentru ca Republica Moldova să devină membră a Uniunii Europene – îndeplinirea cerințelor pentru aderare.

Ne așteaptă lucru foarte greu, punct cu punct, pentru că, așa cum știți, aderarea la Uniunea Europeană nu înseamnă doar semnarea câtorva hârtii, ci trebuie să îndeplinim și anumite standarde. Cunosc aceste probleme emoționale. Nu vă lăsați convinși că standardele, că cerințele care trebuie îndeplinite sunt împotriva voastră. De fapt – și pot s-o spun din experiența poloneză – valoarea și profitul cel mai mare al Poloniei, care a rezultă din aderarea la Uniunea Europeană nu sunt deloc acești bani foarte mari, pe care-i primesc țările care aderă. Profitul cel mai mare este posibilitatea de a zidi cele mai înalte standarde în viața politică, în viața socială. Nu este o coincidență că Europa este cel mai atractiv loc de trăit din lume. (…) O să stăm jos și cu dl. prim-ministru, și cu d-na președinte și punct cu punct, pagină cu pagină, vom scrie pe partea pozitivă anumite puncte. Cunoscând determinarea liderilor Republicii Moldova de astăzi, sunt convins că în timpul președinției poloneze acest proces va accelera foarte mult”, a adăugat Donald Tusk.

Precizăm că Republica Moldova, de rând cu Ucraina, este țară-candidat la aderarea la Uniunea Europeană. În decembrie 2023, Consiliul European, care este format din liderii statelor-membre UE, a aprobat începerea negocierilor de aderare cu cele două țări. Startul oficial al negocierilor de aderare a fost dat pe 25 iunie 2024.

Din 1 iulie până la sfârșitul anului, Ungaria deține președinția Consiliului UE, iar fotoliul de președinte este ocupat de prim-ministrul al acestei țări – Viktor Orban. Premierul ungar, cunoscut pentru atitudinea pozitivă față de președintele rus, Vladimir Putin, care a ordonat invazia rusă din Ucraina, consideră că țara vecină nu este pregătită să adere la UE. Orban a încercat chiar să blocheze aprobarea începerii negocierilor de aderare cu Ucraina, care ar fi afectat inclusiv Moldova, întrucât decizia în privința celor două țări s-a luat la pachet, însă nu a reușit.

Președinția rotativă a consiliului UE urmează să fie preluată de Polonia din 1 ianuarie 2025.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

 

 

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: