Dorin Recean a primit votul de încredere al Parlamentului pentru funcția de prim-ministru. Urmează depunerea jurământului
Full Article 3 minutes read

Dorin Recean a primit votul de încredere al Parlamentului pentru funcția de prim-ministru. Urmează depunerea jurământului

Majoritatea parlamentară a dat vot de încredere cabinetului de miniștri condus de către Dorin Recean. Din echipa sa vor face parte 10 bărbați și șapte femei (bașcanul Găgăuziei Irina Vlah este membru din oficiu al guvernului). Opoziția parlamentară nu a susținut învestirea noului Guvern. Noii miniștri vor depune tot astăzi și jurământul de credință patriei, în fața președintei Maia Sandu. 62 de deputați au susținut noul Executiv. Opoziția parlamentară a boicotat votul, pentru că PAS a limitat numărul luărilor de cuvânt – câte 2 din partea fiecărei fracțiuni.

Din noul cabinet de miniștri vor face parte mai mulți miniștri noi:

Veronica Sirețeanu – ministru al Finanțelor
Veronica Mihailov-Moraru – ministru al Justiției
Lilia Dabija – ministru al Infrastructurii și Dezvoltării Regionale
Victor Parlicov – ministru al Energiei

De asemenea, în noul executiv se vor regăsi și foștii miniștri:

Ala Nemerenco – ministru al Sănătății

Anatolie Nosatîi – ministru al Apărării

Anatolie Topală – ministru al Educației și Cercetării

Alexei Buze – ministru al Muncii și Protecției Sociale

Sergiu Prodan – ministru al Culturii

Iordania Rodica Iordanov – ministru al Mediului

Irina Vlah – bașcanul Găgăuziei, membru din oficiu al Guvernului

Dorin Recean a primit votul de încredere al Parlamentului pentru funcția de prim-ministru. Urmează depunerea jurământului

NewsMaker

Dorin Recean a enumerat principalele aspecte pe care se va concentra noul executiv:

Candidatul desemnat la funcția de premier, Dorin Recean, a prezentat cele trei priorități ale Guvernului:

Disciplină și ordine în instituțiile statului;

Dezvoltarea economică;

Pace și stabilitate.

Toate aceste trei priorități se încadrează în proiectul Moldova Europeană 2030. Până la sfârșitul anului avem sarcina clară să deschidem negocierile de aderare la Uniunea Europeană și să accelerăm schimbările necesare pentru a deveni membru cu drepturi depline al Uniunii Europene”, a argumentat Recean.

Noul prim-ministru a mai menționat că Republica Moldova este supusă, în continuare atacurilor hibride. Acesta a menționat că în toamna anului 2022 au fost multe, unele fiind făcute publice, iar altele nu, pentru că instituțiile și-au făcut meseria foarte bine.

Așteptarea noastră că intensitatea va crește și mai mult în perioada următoare, dar avem și instituțiile pregătite să facă față. În toamnă s-au cheltuit sume enorme, furate anterior de la cetățenii R. Moldova pentru ca să poată influența procesele politice de la Chișinău și să răstoarne guvernarea. În felul acesta grupurile criminale credeau că pot scăpa de pedeapsă. În felul acesta, ei cumva s-au aliniat cu eforturile Federației Ruse de a ataca hibrid R. Moldova și a determina o schimbare a politicii, inclusiv externe și a deturna parcursul european al țării. Aceste riscuri persistă. În același timp, vă dau asigurări că instituțiile sunt pregătite să facă față acestor atacuri și deja fac față acestor atacuri”, a menționat Recean.

Programul de Guvernare îl găsiți aici.


Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: