(VIDEO) Dosarul „dezordinilor în masă”: șapte bărbați, reținuți anterior, trimiși pe banca acuzaților
Full Article 3 minutes read

(VIDEO) Dosarul „dezordinilor în masă”: șapte bărbați, reținuți anterior, trimiși pe banca acuzaților

Poliția anunță că a fost finalizată urmărirea penală în privința celor șapte bărbați reținuți pe 11 martie, în dosarul dezordinilor în masă. Oamenii legii au declarat că cei șapte sunt bărbați cu cetățenia moldovenească, cu vârstele cuprinse între 21 și 39 de ani. Aceștia își au domiciliul în nordul Moldovei, inclusiv în Bălți, iar trei din ei au mai avut abateri de la lege și au fost investigați pentru furt și jaf. 

Printre cei investigați se numără și organizatorul membrilor acestui grup criminal, cu vârsta de 40 de ani, din Bălți. Acesta deține și cetățenia altui stat, în care lucra până la revenirea în Moldova, în 2023.

Potrivit polițiștilor, bărbații trimiși pe banca acuzaților au identificat și instigat mai multe persoane, în special tineri cu o constituție atletică a corpului, printre care și anterior condamnați.

Tinerii erau organizați de către membrii grupului în așa numite „grupe speciale”.

Erau remunerați atât învinuiții (unii a câte 1000 lei pe zi), cât și cei recrutați de ei. Aceștia din urmă, deci, erau predispuși să comită infracțiuni și ilegalități”, au comunicat polițiștii. Mai mult se menționează că membrii grupului i-au instruit în prealabil despre modalitatea de acționare violentă în timpul manifestației.

Ulterior, învinuiții au organizat deplasarea acestora în municipiul Chișinău precum și cazarea lor în apartamente, în două sectoare ale capitalei.

Dezordinile în masă la care oamenii legii dețin probe că învinuiții le pregăteau pe parcursul lui 2023 urmau să fie implementate inclusiv pe fundalul acțiunii de protest din ziua de duminică, 12 martie curent. Acum, urmare a terminării urmăririi penale, procurorii PCCOCS vor trimite dosarul în judecată, pentru examinare în fond și pronunțarea sentințelor”, au precizat oamenii legii.

Învinuiții până în prezent sunt în custodia statului, urmare a demersurilor procurorilor PCCOCS, satisfăcute de Judecătoria Chișinău, sediul Ciocana.

Aceștia riscă de la 3 la 7 ani de închisoare.

În dimineața zilei de 12 martie, ziua în care „Mișcarea pentru popor”, din care face parte inclusiv Partidul ȘOR, organiza un protest la Chișinău, șeful Poliției Naționale Viorel Cernăuțeanu declara că serviciile speciale ale Federației Ruse ar fi intenționat să destabilizeze situația în Republica Moldova, inclusiv în cadrul mitingului din acea zi.

Potrivit lui Cernăuțeanu, în spatele acțiunilor ar fi Serviciile Speciale rusești. Acesta s-a referit la un cetățean rus care a venit pe 9 martie în Moldova. El avea scopul de instrui persoanele care urmau să facă destabilizări în Moldova.

Cernăuțeanu susținea că au fost formate 10 grupuri, a câte 10 persoane, care trebuiau să fie instruite pentru provocări. Coordonarea tuturor acțiunilor ar fi organizată de către o persoană din Federația Rusă. Totodată, el a anunțat că pe 11 martie au fost reținute 7 persoane, din 25, care au fost duse la poliție.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: