Dosarul „kuliok” și Igor Dodon, din nou în vizorul procurorilor. Judecătorii au casat hotărârea privind neînceperea urmăririi penale
Full Article 2 minutes read

Dosarul „kuliok” și Igor Dodon, din nou în vizorul procurorilor. Judecătorii au casat hotărârea privind neînceperea urmăririi penale

Fostul președinte al țării Igor Dodon, ar putea fi cercetat penal în baza imaginilor video, în care apare alături de fostul președinte al Partidului Democrat, Vladimir Pahotniuc. Curtea de Apel Chișinău (CA) a casat integral Hotărârea Judecătoriei Chișinău (sector Ciocana) privind menținerea Ordonanței de neîncepere a urmăririi penale împotriva lui Igor Dodon, precum și anularea aceleiași Ordonanțe, semnată de fostul procuror-adjunct al Procuraturii Anticorupție, Vasile Levițki.

Anunțul a fost făcut de către fostul deputat Iurie Reniță, pe pagina sa de Facebook.

Prin această Hotărâre a CA Chișinău a fost deschisă calea legală pentru reînceperea urmăririi penale a fostului șef de stat, Igor Dodon în dosarul „kuliokului/sacoșei”. După 2 ani de luptă cu kuliokarul Dodon, Procuratura Generală are acum toate posibilitățile să facă o investigație imparțială, echidistantă și în strictă conformitate cu legislația în vigoare”, a menționat fostul parlamentar.

Contactată de echipa TV8.md, reprezentanta Procuraturii Mariana Cherpec a confirmat că, printr-o decizie a Curții de Apel Chișinău emisă marți, 17 mai, a fost casată integral încheierea Judecătoriei Chișinău (sediul Ciocana), precum și anulată ordonanța de respingere a plângerii, emisă de un procuror-șef din cadrul Procuraturii Anticorupție.

„După analiza hotărârilor emise, Procuratura va lua o decizie, despre care fapt va informa opinia publica”, a precizat Mariana Cherpec.

***

Amintim că în luna mai, 2020, fostul deputat al Platformei Demnitate și Adevăr, Iurie Reniță, a prezentat mai multe înregistrări video în care apar Igor Dodon, Vlad Plahotniuc și Serghei Iaralov. Fostul președinte al PDM avea în mâini o pungă neagră pe care i-a dat-o lui Igor Dodon, despre care Reniță susținea că ar conține bani.

Pe 24 iunie, Procuratura Anticorupție a anunțat că a finalizat o investigație în baza acestui caz. Procurorii au decis să nu inițieze un dosar penal, deoarece este imposibil să se stabilească ce se afla în pachetul pe care Plahotniuc i l-a dat lui Dodon. În același timp, procuratura a dat asigurări că va relua ancheta, în cazul în care vor apărea dovezi concludente.

Tot în anul 2020, Alexandr Stoianoglo, pe atunci procuror general, a spus că imaginile nu sunt probe concludente pentru inițierea unui dosar penal. Șeful Procuraturii Generale afirma că Igor Dodon că ar trebui taxat prin instrumente politice.

 

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: