Două eleve din Moldova au obținut locul doi la competiția de dezvoltare a aplicațiilor mobile din Coreea de Sud
Full Article 3 minutes read

Două eleve din Moldova au obținut locul doi la competiția de dezvoltare a aplicațiilor mobile din Coreea de Sud

Irina și Daniela Grosu, eleve la Liceul Teoretic „Miron Costin” din orașul Florești, s-au clasat pe locul II la „e-ICON”, o competiție internațională dedicată dezvoltatorilor de aplicații mobile, care s-a desfășurat în Coreea de Sud. Informațiile au fost confirmate, pe 14 august, de Ministerul Educației și Cercetării. Tinerele au dezvoltat o aplicație mobilă care poate contribui la sporirea performanțelor academice ale elevilor. Adolescentele au studiat proiectarea și dezvoltarea aplicațiilor mobile în cadrul programului „Tekwill în fiecare școală”.

Experiența mea de anul trecut, când am obținut locul III, m-a motivat să mă străduiesc și mai mult. Sunt extrem de bucuroasă că, alături de coechipiera mea și de profesoara Tatiana Rotari, am reușit să ne plasăm pe locul II. Această performanță mă întărește și mai mult în hotărârea mea de a deveni, în 2024, prima elevă din Republica Moldova care va aduce acasă medalia de aur. Țin să mulțumesc enorm proiectului „Tekwill în Fiecare Școală” pentru oportunitatea de a învăța domeniul care mă pasionează încă de pe băncile școlii”, a spus Irina Grosu.

Performanțele excepționale ale elevelor noastre la competiția internațională dovedesc în mod concret impactul pe care îl generăm. Suntem deosebit de mândri de realizările lor și de devotamentul imens pe care l-au investit pentru a atinge aceste rezultate. Avem onoarea să colaborăm cu elevi extrem de talentați, care propun soluții inovatoare pentru provocările cotidiene prin intermediul tehnologiei digitale și sunt recompensați cu premii pentru angajamentul lor deosebit”, a menționat Ernest Bîtcă, manager de proiect „Tekwill în Fiecare Școală”.

De menționat că Moldova se află, pentru al doilea an consecutiv, printre premianții competiției „e-ICON”. În anul 2022, țara noastră a participat pentru prima dată la competiția organizată de Guvernul din Coreea de Sud, iar echipa denumită „Green Energy”, compusă din cei doi elevi – Irina Grosu și Gheorghe Manolache, a adus o realizare deosebită pentru Republica Moldova, ocupând locul III la nivel internațional cu o aplicație mobilă concepută pentru combaterea obiceiurilor alimentare nesănătoase (Poor Eating Habits). Această aplicație a fost dezvoltată cu accent pe obiectivul global al „Good Health and Well Being” și furnizează utilizatorilor o listă de sarcini zilnice pentru promovarea obiceiurilor alimentare corecte.

În prezent, 50.000 de elevi din 333 de instituții de învățământ din țară studiază cel puțin una din cele 8 profesii ale viitorului, datorită proiectul „Tekwill în Fiecare Școală”. Proiectul „Tekwill în Fiecare Școală” este implementat sub egida Tekwill, în parteneriat cu Ministerul Educației și Cercetării, cu suportul partenerilor externi de dezvoltare – Uniunea Europeană, Suedia, PNUD Moldova.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

 

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: