Dragalin: Dacă ar veni cineva să spună „acest ministru a cerut bani”, nu aș ezita nici un moment să pornim dosar penal
Full Article 3 minutes read

Dragalin: Dacă ar veni cineva să spună „acest ministru a cerut bani”, nu aș ezita nici un moment să pornim dosar penal

Șefa Procuraturii Anticorupție Veronica Dragalin a declarat că procurorii investighează „foarte multe lucruri” care nu sunt anunțate public și că urmăresc „foarte atent toate informațiile care apar în spațiul public”. Întrebată dacă există corupție la nivel înalt în Moldova, Dragalin a spus că Procuratura Anticorupție nu poate „opera cu speculații și zvonuri” iar dacă ar primi informații concrete ar putea iniția procese penale. „Noi nu avem denunțători care să vină să ne spună lucrurile acesta”, a precizat Dragalin. Însă potrivit șefei Procuraturii, dacă o persoană i-ar spune că un ministru i-a cerut bani atunci s-ar porni un doar penal. 

Dragalin a fost întrebată, la emisiunea „Puterea a patra” de la N4, de ce nu sunt investigate informațiile din spațiul public cu privire la achizițiile de păcură și gaz. „Ai noștri cumpărau lunar gaz cu 40 de milioane de dolari mai mult, noi achitam totul în tarife”, a menționat prezentatorul emisiunii.

Noi investigăm foarte multe lucruri despre care noi nu anunțăm publicul, pentru că dăunează investigațiile. (…) Așa că fiți siguri că noi urmărim foarte atent toate informațiile care apar în spațiul public, investigăm foarte multe lucruri dar nu întotdeauna anunțăm toată lumea că investigăm ceva”, a comunicat Dragalin.

Șefa Procuraturii a fost întrebată și dacă există corupție la nivel înalt. „Eu sunt procuror, eu nu lucrez cu speculații. (…) Eu lucrez pe baza informației concrete, denunțuri concrete, probe acumulate. (…) Atât timp cât nu vine o persoană să ne spună că uite „de la mine s-a cerut mită la nivel foarte înalt” sau „eu am dat bani la persoana cutare într-o poziție foarte foarte înaltă”, atât timp cât noi nu avem sesizări de la SIS despre așa fel de schemă la nivel înalt, nu avem analiză operațională de la CNA – să ne informeze despre așa o schemă la nivel înalt, deci când nu văd așa denunțuri, așa analize, așa sesizări atunci concluzia mea ca procuror e că nu pot spune „da, există corupție la nivel înalt”, atât timp cât nu văd o probă. Dacă am avea persoane care ar veni și ne-ar povesti nouă concret despre lucruri concrete, nu doar speculații că „acela e rău” și „acela precis că fură”… nouă ne trebuie lucruri concrete. Nu putem opera cu speculații și zvonuri. Când primim informație concretă, putem iniția procese penale, putem iniția dosare penale și ulterior puteam trimite în judecată dosare de corupție”, a menționat Dragalin.

Șefa Procuraturii Anticorupție a mai spus că dacă cineva i-ar spune că un ministru i-a cerut bani, atunci s-ar porni un doar penal.

Ce vă pot spune, ca procuror cu experiență nu doar în țara asta, întotdeauna e dificil să ai cazuri împotriva persoanelor care se află la conducere pentru că cazurile de corupție întotdeauna depind de denunțurile din partea cuiva. (…) Noi nu avem denunțători care să vină să ne spună lucrurile acesta. Deci eu vă garantez dacă am avea pe cineva azi, ar veni și ar spune „de la mine, acest ministru a cerut bani”, eu nu am nici un moment să ezit să spun că „hai, pornim doar penal”. Dar noi nu primim așa fel de informații concrete”, a conchis Dragalin.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: