Dragalin pledează pentru salarii mai mari pentru procurori: În SUA primeam 300 mii dolari pe an
Full Article 3 minutes read

Dragalin pledează pentru salarii mai mari pentru procurori: În SUA primeam 300 mii dolari pe an

Șefa Procuraturii Anticorupție (PA), Veronica Dragalin, susține că salariul procurorilor trebuie să fie mai mare, din cauza riscurilor pe care le comportă profesia. Dragalin declară că salariul pe care îl ridică lunar din funcția de procuror șef al PA se ridică la 26 mii lei, comparativ cu 25 mii dolari pe care îi ridica lunar în SUA. Leafa, în mare parte, îi ajunge șefei PA doar pentru chirie, pentru care achită, lunar, în jur de 1000 dolari, echivalentul a aproximativ 20 mii lei.

„Când am început lucrul, din prima zi, în 2011, salariul era de 160 mii dolari pe an. Când aveam deja 5 ani ca avocat, primeam 300 mii de dolari pe an. Astea-s salariile de avocați în SUA. Am colegi acum, eu am 12 ani de când am absolvit, care primesc milioane de dolari pe an”, a declarat Veronica Dragalin într-un interviu pentru Dorin Galben.

Întrebată dacă viața în SUA este cu mult mai scumpă decât traiul în Moldova, șefa PA a declarat că chiria pe care o achită la Chișinău este de doar două ori mai mică față de chiria pe care o achita acum un an în Los Angeles. Comparativ, spune ea, salariul în Moldova este de cel puțin zece ori mai mic, față de cel din SUA. Șefa PA recunoaște că ridică lunar, din această funcție, 26 mii lei. Banii îi ajung, spune ea, doar pentru chirie „și cam atât”.

„Chiria pe care o plăteam în Los Angeles era dublă de chiria pe care o plătesc la Chișinău. Deci nu era de zeci de ori mai mare, pentru că salariul cred că e de 10 ori mai mic decât primeam acolo, în SUA, dar chiria e doar dublu. Deci, până la urmă, cheltuielile nu-s chiar așa de mici aici, în Moldova, comparativ cu SUA”.

Dragalin a recunosc că spațiul pe care îl închiriază la Chișinău depășește suma de 1000 dolari pe lună. Întrebată din ce bani trăiește, dat fiind că o mare parte din salariu se duce doar pentru chirie, șefa PA a spus că o face din economiile puse deoparte în perioada în care activa în SUA.

„Am bani deoparte pe care i-am acumulat din salariul de avocat. Trebuie de acolo să folosesc bani ca să mă întrețin aici, în Moldova. Pentru viața din Moldova nu mi-ar ajunge salariul de procuror șef al PA.  Funcția nu prevede cheltuieli pentru trai, doar salariul. (…) Cred că salariile procurorilor trebuie să fie mult mai mari, dacă noi vrem procurori de calitate, care să ia această poziție, pentru că suntem supuși la foarte multe atacuri. Cred că trebuie să avem salarii corespunzătoare”, a mai declarat Dragalin.

Amintim că Veronica Dragalin a fost numită în funcția de procuror șef la PA pe data de 15 iunie 2022. Șefa PA a intrat în exercițiul funcție pe data de 1 august a aceluiași an. În SUA, Dragalin a activat în funcția de procuror adjunct în secția de corupție publică și drepturi civile din biroul procurorului american din districtul central al Californiei.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: