După 2 luni de proteste, Iranul a dizolvat poliția moravurilor
Full Article 1 minutes read

După 2 luni de proteste, Iranul a dizolvat poliția moravurilor

Poliţia moravurilor din Iran, care în principal veghea respectarea codului vestimentar de către femei, a fost dizolvată. Un anunț în acest sens a fost făcut duminică de procurorul general iranian. 

„Poliţia moravurilor a fost dizolvată, dar autoritatea judiciară va continua să se ocupe de această provocare socială”, a declarat procurorul general Mohammed Jafar Montazeri, relatează agerpres.ro.

Nu au fost oferite detalii despre circumstanţele sau implementarea deciziei.

***

Moartea tinerei kurde Mahsa Amini, ce fusese arestată la jumătatea lunii septembrie de poliţia moravurilor pentru că nu purta în mod corespunzător vălul islamic, a provocat un val de contestare fără precedent în Iran.

Amini a murit în arestul poliţiei la câteva zile după ce fusese reținută. Au urmat două luni de proteste. Luna trecută, Uniunea Europeană a introdus sancţiuni împotriva a 29 de responsabili iranieni, printre care ministrul de interne al Iranului, şi împotriva canalului public Press TV. Cel din urmă este acuzat că a difuzat „mărturiile obţinute cu forţa” ale unor deţinuţi după împiedicarea manifestaţiilor declanşate de moartea Mahsei Amini.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: