După trei zile, Președinția a publicat detalii despre ședința CSS. Principalele recomandări
Full Article 2 minutes read

După trei zile, Președinția a publicat detalii despre ședința CSS. Principalele recomandări

După trei zile de la ședința Consiliului Suprem de Securitate (CSS), Președinția a publicat, pe 14 martie, detalii despre subiectele care au fost discutate și recomandările care au fost făcute. Drept urmare, situația creată în economie ca urmare a crizei regionale, a creșterii prețurilor la produsele de bază și a ruperii lanțurilor valorice de aprovizionare, din cauza războiului din Ucraina, a fost pe ordinea de zi a ședinței CSS convocată de președinta Maia Sandu.

Membrii CSS au fost informați despre starea curentă de lucruri în diverse sectoare – agricol, alimentar, energetic – și despre măsurile de reziliență economică și socială ce se impun în contextul actual. De asemenea, a fost audiată informația despre pregătirea sectorului agroalimentar pentru următorul ciclu economic, pornind de la provocările și riscurile generate de criza energetică globală și de incertitudinile regionale. Au fost analizate mai multe acțiuni întreprinse pentru asigurarea cu produse alimentare a țării.

Pentru o bună pregătire a economiei pentru sezonul agricol, a fost menționată importanța asigurării cu fertilizanți, combustibili, material semincer și alte materii prime necesare.

Reieșind din cele discutate, CSS a recomandat instituțiilor corespunzătoare:

  • să țintească programele de susținere a agricultorilor în așa fel, încât să aloce resursele și subvențiile agenților economici și gospodăriilor care sunt dezavantajate de situația curentă;
  • să dezvolte și să pună în aplicare programe de creștere a productivității sectorului agroalimentar pe tot lanțul valoric;
  • să dezvolte mecanisme de asigurare, în condiții prudențiale, a continuității fluxului de mijloace financiare în economia națională;
  • să asigure dezvoltarea programelor de promovare a produselor financiare non-bancare care să contribuie la creșterea capacității de mobilizare a resurselor financiare în sectorul agroalimentar.

Amintim că pe 11 martie, Maia Sandu, a convocat în ședință Consiliul Suprem de Securitate.

Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: