„E absurd când un ministru are salariu mai mic decât cineva care lucrează pe șantier”. Recean vrea lefuri mai mari în sectorul public
Full Article 4 minutes read

„E absurd când un ministru are salariu mai mic decât cineva care lucrează pe șantier”. Recean vrea lefuri mai mari în sectorul public

Premierul Dorin Recean a vorbit la ședința Guvernului despre necesitatea majorării salariilor miniștrilor. El a numit „absurd” când un ministru „are un salariu mai mic decât cineva care lucrează pe șantier” sau când „șefii de direcție din ministere au salarii mai mici decât chelnerii din cafeneaua de vizavi” de Guvern. Astfel, el a anunțat că Guvernul va propune Parlamentului să accepte o rectificare bugetară, care conține inclusiv procesul de creștere a salariilor din sectorul public. Potrivit lui Recean, „efortul suplimentar, astăzi, legat de aceste creșteri în administrația publică centrală nu va depăși costul a 6 km de drum”. 

Premierul a spus la începutul ședinței Guvernului că miniștrii au planificate două rectificări bugetare, iar una este demarată astăzi.

Vom propune Guvernului și sper Parlamentul să accepte aceste modificări, să alocăm aproximativ 700 de milioane mai mult pentru Fondul național de dezvoltare și să meargă în dezvoltarea drumurilor. (…) Vom crește cu aproximativ 300 de milioane de lei fondul pentru dezvoltarea și susținerea dezvoltării locale și regionale, vom crește cu 140 milioane lei susținerea pentru dezvoltarea întreprinderilor mici și mijlocii, în mod special programul „373”. Trebuie să avem grijă și de agricultorii noștri, vom aloca suplimentar 100 milioane de lei pentru compensarea cheltuielilor majorate în perioada care a succedat atacul în Ucraina a Rusiei”, a comunicat Recean.

Ulterior, el a spus că prin această rectificare va fi demarat și procesul de creștere a salariilor din sectorul public.

O să începem cu o creștere salarială în administrația publică centrală, înțeleg că nu este foarte popular, înțeleg că vom fi criticați. Trebuie să înțelegem și un lucru foarte important, noi trebuie să pregătim țara, să modificăm legislația, să pregătim instituțiile, să ajungem acolo unde trecem la următoarea etapă a relațiilor noastre cu Uniunea Europeană. Pentru acest lucru, avem nevoie de resurse competente”, a precizat Recean.

El a adăugat că Guvernul este „în imposibilitatea de a atrage resursele umane necesare și suficient de talentate” ca să fie pregătit „acest proces foarte important”.

E absurd atunci când cineva dintre noi, în calitate de miniștri, are un salariu mai mic, în esență, decât cineva care lucrează pe șantier. Și o profesie este respectabilă și altă profesie este respectabilă, dar competențele necesare totuși sunt diferite. Noi trebuie să avem talentele necesare ca să pregătim calitativ legislația noastră pentru armonizarea cu legislația europeană. Iarăși cu tot respectul pentru profesie, dar șefii de direcție din ministere au salarii mai mici decât chelnerii din cafeneaua de vizavi. Iată asta e realitatea pe care noi trebuie să o confruntăm”, a menționat Recean.

Premierul a mai spus că își asumă responsabilitatea și va merge la Parlamentul pentru a solicita modificarea.

Eu vreau să-mi asum această responsabilitate, să merg în Parlament să solicit o modificare în acest sens. Repet, este doar începutul creșterii salariilor din administrația publică și din sectorul public. (…) Deja cu următoarele creșteri de salarii în alte domenii, social importante, vom veni în rectificarea din august”, a precizat Recean.

Oficialul a ținut să mai adauge că „efortul suplimentar, astăzi, legat de aceste creșteri în administrația publică centrală nu va depăși costul a 6 km de drum”.

Cred că este prioritare întâi să construim această capacitate de a livra, capacitatea Guvernului de a ne pregăti, de a pregăti documentele necesare pentru ca să atragem și mai multe resurse și după asta vom construi și 6 km de drum, și 100 de km de drum, și mii de km de drumuri”, a conchis Recean.

***

De la 1 ianuarie, salariul brut al unui ministru a crescut de la 19 520 de lei la 27 790 de lei, adică cu peste 8 000 de lei mai mult. În majorare intră și adaosul de 1300 de lei, pe care-l vor primi toți bugetarii.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: