Echipa lui Șor poate participa la alegeri. Curtea Constituțională a declarat neconstituționale prevederile din Codul Electoral introduse de PAS
Full Article 3 minutes read

Echipa lui Șor poate participa la alegeri. Curtea Constituțională a declarat neconstituționale prevederile din Codul Electoral introduse de PAS

Membrii Partidului „ȘOR”, declarat neconstituțional, au dreptul să participe la alegeri, în Moldova. Magistrații Curții Constituționale a Moldovei (CCM) au declarat neconstituționale prevederile Codului Electoral, propuse și votate de partidul de guvernământ Acțiune și Solidaritate (PAS), care impuneau o interdicție în acest sens.

Magistrații Curții Constituționale s-au întrunit pe 3 octombrie în ședință pentru a examina sesizarea depusă de deputații Marina Tauber, Vadim Fotescu, Petru Jardan, Reghina Apostolova și Denis Ulanov, care au cerut declararea drept neconstituțional al articolului 16, alineat 2, litera (e) din Codul Electoral – propus și votat de PAS în Parlament. După șapte ori de deliberări, Înalta Curte a decis să admită sesizarea deputaților independenți, care fac parte din echipa oligarhului fugar Ilan Șor, și să declare neconstituționale noile prevederi din Codul Electoral. Așadar, membrii din conducerea ex-Partidului „ȘOR” au acum dreptul să participe la alegerile din 5 noiembrie, precum și la cele care vor fi organizate în Moldova în următorii cinci ani.

Decizia a fost luată în componența judecătorilor Nicolae Roșca, Domnica Manole, Liuba Șova, Serghei Țurcan și Vladimir Țurcanu. Judecătorii Nicolae Roșca și Liuba Șova au formulat opinii separate.

Amintim că deputații din formațiunea parlamentară PAS – partid aflat la guvernare, au votat pe 31 iulie, în lectura finală, proiectul de lege care prevede privarea, a circa 600 de membrii din conducerea ex-Partidului „ȘOR” de dreptul de a candida la alegerile care vor fi organizate în Moldova în următorii cinci ani. Decizia parlamentarilor a venit după ce Curtea Constituțională a pronunțat, pe 19 iunie, curent, hotărârea prin care formațiunea politică, controlată și fondată de politicanul fugar Ilan Șor, a fost declarat neconstituțională.

Șor, condamnat la 15 ani de pușcărie în dosarul „Frauda Bancară”, a calificat atunci hotărârea Parlamentului drept „ilegală” și „neconstituțională”. La fel, oligarhul fugar a anunțat că va ataca decizia la Curtea Constituțională a Moldovei și, în funcție de rezultat, a dat de înțeles că este gata să-și facă dreptate, inclusiv, la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului (CtEDO).

Recent, președintele Parlamentului, Igor Grosu, a declarat că autoritățile vor veni cu soluții „care au menirea să nu permită bandiților și exponenților Kremlinului să altereze procesul electoral din Republica Moldova”. „O să așteptăm decizia și în dependență de decizie o să întreprindem acțiunile pentru a securiza spațiul electoral al Republicii Moldova de bandiți”, a comunicat Grosu.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: