Energocom anticipează pentru ziua de luni un consum mai mare de electricitate, cu 14% față de duminică
Full Article 5 minutes read

Energocom anticipează pentru ziua de luni un consum mai mare de electricitate, cu 14% față de duminică

Compania Energocom a declarat că luni – 6 ianuarie se anticipează un consum mai mare de energie electrică pe malul drept al Nistrului, cu 14% față de duminică și 3% față de vineri. Creșterea consumului va fi acoperită integral din importuri, centralele termoelectrice locale și energia regenerabilă. Compania a îndemnat consumatorii să utilizeze rațional electricitatea, în special în intervalul 16.00-22.00 „pentru a avea atât facturi mai mici, cât și pentru a avea energie în flux continuu”.

Compania Energocom a anunțat că „luni, 6 ianuarie, se anticipează un consum mai mare de energie electrică, dar care va fi acoperit din importuri”.

„După zilele de sâmbătă și duminică, care înregistrează de regulă consumuri mai mici de energie electrică, pentru data de 6 ianuarie se preconizează un consum în creștere, cu 14% față de ziua de duminică și circa 3% față de ziua de vineri, 3 ianuarie. Chiar și așa, SA Energocom a făcut toate rezervările de capacitate necesare pentru a putea importa electricitatea contractată sau energia electrică ce va fi achiziționată de pe bursă”, au declarat reprezentanții companiei.

Pentru comparație, au comunicat reprezentanții Energocom, „dacă duminica în orele de maxim consum, între 17.00-20.00, toți utilizatorii de pe malul drept al Nistrului consumau sub 700 MW, atunci pentru luni se anticipează un consum în ora de vârf, 17.00-18.00, de 771 MW”.

„Anume între 17.00-20.00 energia electrică costă cel mai scump. Potrivit Pieței Zilei Următoare de pe bursa română, 1 MWh pentru data de 6 ianuarie va fi de maxim peste 167 euro. (…) Îndemnăm consumatorii să utilizeze rațional electricitatea în intervalul 16.00-22.00, pentru a avea atât facturi mai mici, cât și pentru a asigura fiabilitatea sistemului electroenergetic și a avea energie în flux continuu”, se mai arată în declarația companiei.

Potrivit Energocom, pentru data de 6 ianuarie, consumul de energie electrică pe malul drept al Nistrului va fi acoperit de centralele de termoficare din Chișinău și Bălți, instalațiile de energie regenerabile locale și energia din import.

***

Pe 1 ianuarie 2025, Ucraina a oprit tranzitul gazului rusesc prin sistemul său de transport de gaze. S-a întâmplat odată cu expirarea contractului de tranzit, care nu a fost prelungit din cauza invaziei Federației Ruse.

Concernul rusesc Gazprom livra gaze naturale prin Ucraina inclusiv către Moldovagaz, iar toate volumele erau direcționate în regiunea transnistreană. Chișinăul a purtat discuții cu conducerea companiei despre continuarea furnizării gazului pe ruta transbalcanică, însă aceasta a refuzat. Într-un final, în pofida angajamentelor contractuale, Gazprom a oprit livrările destinate regiunii transnistrene din 1 ianuarie, invocând neachitarea unei pretinse datorii care nu a fost confirmată în urma efectuării unui audit internațional.

Din volumele de gaz rusesc era acoperit necesarul de consum al regiunii transnistrene și era produsă energie electrică pentru ambele maluri ale Nistrului. Până pe 31 decembrie 2024, Centrala de la Cuciurgan livra peste 50% din necesarul de energie electrică al malului drept, ceea ce permitea acoperirea deplină a consumului.

În prezent, acoperirea volumului necesar se face, în special, prin procurări de pe bursa de energie electrică din România administrată de către SA „OPCOM” sau în baza contractelor în vigoare dintre SA „Energocom” cu producătorii și furnizorii de energie electrică din regiune. „Mai multe provocări legate de rezervarea de capacități sunt așteptate după sărbătorile pe rit vechi”, a menționat compania Energocom pe 3 ianuarie. Detalii AICI.

***

Cu privire la malul stâng al Nistrului, menționăm că începând cu 3 ianuarie au loc întreruperi de energie electrică. Acestea au loc în contextul în care locutorii din stânga Nistrului consumă mai mult curent electric decât produce sistemul energetic. Liderul de facto al regiunii transnistrene, Vadim Krasnoselski, a declarat că astfel se pot evita avariile și deconectările îndelungate. Între timp durata deconectărilor a fost extinsă, a declarat Krasnoselski, pentru a asigura stabilitatea sistemului energetic local. Detalii AICI.

Intervalele deconectărilor sunt în creștere, de la câte o oră pe 3 ianuarie, trei ore pe 4 ianuarie, până la întreruperi a câte patru ore, planificate pentru ziua de 5 ianuarie. Reprezentanții Chișinăului au precizat că pe malul stâng se înregistrează un deficit acut de energie și că au fost luate mai multe măsuri de reducere a consumului, inclusiv deconectarea iluminatului stradal și decorativ după ora 20:00. Detalii AICI.

Pe 5 ianuarie, Krasnoselski a spus că, din cauza creșterii consumului de energie electrică, pot avea loc deconectări suplimentare în regiune, ceea ce conduce la inexactități în graficele de întreruperi publicate. Detalii AICI.

În regiunea transnistreană, din cauza întreruperii de energie electrică, în unele zone ar putea fi oprită și apa rece. Presa locală a scris, pe 5 ianuarie, că pot rămâne fără apă etajele superioare ale blocurilor de locuit. Conform presei, pe 4 ianuarie, au rămas deja fără apă unele cartiere din Tiraspol. Anterior s-a anunțat că 1 500 de blocuri de locuit din regiune nu au încălzire și apă caldă iar 72 000 de gospodării nu au gaz. Detalii AICI.

Amintim că, pe 2 ianuarie, Moldovagaz și Energocom au anunțat că sunt dispuse să ofere asistență, inclusiv suport tehnic și comercial, companiei Tiraspoltransgaz în organizarea achiziției de gaze naturale pe orice platformă europeană de gaze. Se preciza că achiziția poate avea loc „pe baza condițiilor de piață”. Această informație, a menționat compania Moldovagaz, s-a regăsit „într-o scrisoare a președintelui interimar al Consiliului de Administrație al Moldovagaz, Vadim Ceban, către conducerea Tiraspoltransgaz”. Detalii AICI. Compania „Tiraspoltransgaz” a refuzat propunerea Moldovagaz și Energocom. Tiraspolul a declarat că se așteaptă ca Gazprom-ul rus să reia livrările de gaze. Detalii AICI.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: