Energocom va achiziționa, în perioada 1 ianuarie – 31 martie 2025, 100 MW bandă de energie electrică de la compania română Nuclearelectrica, care operează Centrala nucleară de la Cernavodă. Volumul contractat este aproape triplu comparativ cu luna decembrie 2024, când Energocom a procurat 30 MW. Contractul a fost semnat pe 19 decembrie de reprezentanții celor două companii.
Prețul energiei electrice furnizate este plafonat la 400 RON/MWh (circa 80 EUR/MWh) conform unei ordonanțe de urgență a Guvernului României. Acest preț preferențial este destinat acoperirii necesarului de consum al consumatorilor finali din Moldova.
În lunile de iarnă, centralele de termoficare din Chișinău și Bălți produc doar 25%-30% din energia necesară malului drept al Nistrului.
Amintim că premierul Dorin Recean a declarat că, în cazul în care Rusia nu va livra gaze naturale în stânga Nistrului, tarifele la energia electrică vor fi majorate. În acest sens, a adăugat oficialul, statul va acorda compensații suplimentare. „Trebuie să vedem cum vor evolua lucrurile. Atunci când vom avea cifrele pe masă, le vom analiza și tot atunci vom decide cât buget suplimentar să alocăm pentru compensații”, a comunicat Recean.
***
Precizăm că începând cu ziua de 16 decembrie, timp de 60 de zile, Republica Moldova se va afla în stare de urgență în domeniul energetic. Starea de urgență a fost instituită în legătură cu incertitudinea privind continuarea livrărilor de gaze din Rusia spre regiunea transnistreană, începând cu 1 ianuarie 2025, atunci când expiră contractul de tranzit prin Ucraina, care nu va fi prelungit din cauza invaziei Federației Ruse în țara vecină.
Gazprom are obligația de a asigura livrarea gazelor naturale la hotarul cu Republica Moldova până la 30 septembrie 2026.
Gazprom leagă posibilitatea livrărilor de gaze pe malul stâng al Nistrului pe rute alternative – prin Turcia – de achitarea pretinsei datorii a malului drept. Pe 17 decembrie, Ministerul Energiei a confirmat informația că Gazprom nu a rezervat capacități de transport de gaze pe ruta trans-balcanică pentru luna ianuarie 2025. Detalii AICI.
Actualmente, aproximativ 5,7 milioane de metri cubi gaz tranzitează zilnic Ucraina din Rusia, fiind livrat în regiunea transnistreană. Din această cantitate sunt asigurate necesitățile de consum pentru locuitorii de pe malul stâng al Nistrului și este produsă energie electrică pentru malul drept.
Anterior, premierul Dorin Recean a declarat că, în lipsa producției de energie la Centrala de la Cuciurgan, aprovizionarea cu energie electrică a Republicii Moldova va fi asigurată din rețeaua europeană ENTSO-E și în special din România.
Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.
Vreți să susțineți ceea ce facem?
Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.
Susțineți NewsMaker!