„Este complicat să schimbi în acte adresele a peste 40 de mii de locatari”. Consultări privind redenumirea unei străzi în onoarea lui Spiridon Vangheli
Full Article 2 minutes read

„Este complicat să schimbi în acte adresele a peste 40 de mii de locatari”. Consultări privind redenumirea unei străzi în onoarea lui Spiridon Vangheli

Consilierii municipali ai fracțiunii Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) au organizat, pe 12 iulie, consultări publice cu privire la inițiativa privind redenumirea unei străzi în cinstea regretatului scriitor, Spriridon Vangheli. Potrivit unui sondaj realizat de formațiune, la care au participat circa 600 de chișinăuieni, majoritatea acestora au ales bulevardul Moscovei din sectorul Râșcani al capitalei.

Potrivit PAS, peste 600 de persoane au participat la petiția privind redenumirea unei străzi din Chișinău în cinstea regretatului scriitor, Spiridon Vangheli.

„În petiție, semnatarii au fost întrebați în ce sector locuiesc, dar și ce stradă ar trebui să poarte numele scriitorului. 608 răspunsuri au fost înregistrate până acum. Iar 80 la sută dintre participanți susțin că Bulevardul Moscovei din sectorul Rîșcani al Capitalei trebuie redenumit în Bulevardul „Spiridon Vangheli” sau bulevardul „Guguță”, a menționat Alexandru Zbanca, președinte PAS Youth elevi.

În același timp, consilierii municipali au subliniat că redenumirea oricărei străzi este un proces complicat și necesită consultări adiționale cu locatarii și agenții economici care își au sediile pe acea stradă.

„Sunt mai multe propuneri din partea societății civile, precum redenumirea Bulevardului Moscovei sau redenumirea Scuarului Sankt-Petersburg din Chișinău. Instalarea unei pietre comemorative și a unui bust pe Aleea Clasicilor din parcul central. Este complicat să schimbi în acte, adresele de domiciliu a peste 40 de mii de locatari și a altor 1500 de adrese juridice ale agenților economici, înregistrați pe bulevard. Realizarea unui bust și redenumirea unui scuar este o procedura mult mai simplă ”, a declarat consilierul municipal PAS, Sergiu Crețu.

Procedura de redenumire a unei străzi sau scuar din capitală este în faza primelor consultări publice. Urmează alte discuții directe cu locatarii bulevardului vizat pentru redenumire dar și identificarea definitivă a unui scuar în acest sens.

Amintim că, după decesul regratatului scriitor, Spiridon Vangheli, în data de 21 iunie, 2024, în mediul online au apărut mai multe inițiative de a redenumi o stradă în cinstea autorului. Aripa de tineret a PAS a elaborat o petiție online. Inițiativa poate fi implementată doar prin votarea unui proiect de decizie, înaintat și votat în Consiliul Municipal al Capitalei.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: