„Eu îi numesc obsedați sexual”. Ambasadorul UE în Moldova a comentat falsurile pe tema LGBT
Full Article 3 minutes read

„Eu îi numesc obsedați sexual”. Ambasadorul UE în Moldova a comentat falsurile pe tema LGBT

Ambasadorul UE la Chișinău, Janis Mazeiks, a declarat că Uniunea Europeană nu impune o soluție anumită referitor la asigurarea drepturilor comunității LGBT+, inclusiv în ceea ce privește legalizarea căsătoriilor homosexuale, contrar narativelor promovate de eurosceptici. El explicat că pentru UE sunt importante egalitatea și nediscriminarea față de comunitatea LGBT+, însă asigurarea acestor lucruri este lăsată la latitudinea fiecărui stat-membru al blocului comunitar în parte. Precizările au fost făcute în cadrul unui interviu pentru NM, care a fost publicat pe 18 octombrie.

Janis Mazeiks a comentat retorica euroscepticilor care folosesc, în context negativ, subiectul drepturilor de care beneficiază comunitatea LGBT+ în UE pentru a discredita Uniunea Europeană.

Știți, uneori îi numesc pe astfel de oameni obsedați sexual. Deoarece aceasta este o parte foarte mică din ceea ce înseamnă UE sau viața UE. Bineînțeles, acest lucru există, la fel ca încercările de a exploata acest subiectul. Dar cred că subiectul LGBT este mult mai important pentru propaganda rusă decât pentru cetățenii UE”, a spus acesta.

Ambasadorul Mazeiks a declarat că pentru UE este important ca în raport cu reprezentanții LGBT+, la fel ca alte minorități, să fie asigurate principiile nediscriminării și egalității, însă cum se va obține acest lucru este de compența fiecărui stat-membru în parte. El a sublinia că Uniunea Europeană nu impune o soluție anume la acest capitol.

Pentru UE, este importantă egalitatea. Modul în care se asigură această egalitate și nediscriminare este treaba fiecărei țări care este membră a Uniunii Europene. Unele țări au rezolvat această problemă permițând căsătoriile homosexuale. Alte țări nu permit nimic de genul, niciun fel de înregistrare a relațiilor între persoane de același sex. Ceea ce este important pentru noi este ca fiecare țară să găsească o soluție care să asigure egalitatea și nediscriminarea. Iar pentru acest lucru nu este nevoie de o decizie anumită. Acest lucru nu vizează doar comunitatea LGBT. Acesta este principiul nediscriminării, al egalității pe toate criteriele, fie ele rasiale, etnice, religioase. Adică, pentru noi sunt importante aceste componente ale egalității în societate”, a precizat oficialul.

Precizăm că, în Republica Moldova, subiectul drepturilor comunității LGBT+ este deseori folosit de politicienii pro-ruși pentru a compromite parcursul european al țării și a-și discredita oponenții politici, prin distribuirea fake-urilor cu privire la această minoritate în societate, în special în rândul cetățenilor care sunt reticenți față de ea. De exemplu, în septembrie, liderul socialiștilor, Igor Dodon, a lansat un fals despre faptul că, după alegerile prezidențiale din această toamnă, actuala guvernare ar urma să introducă cote de angajare pentru persoanele LGBT+ în instituțiile de stat, îndemnând totodată oamenii să nu o voteze pe actualul președinte pro-european, Maia Sandu, care candidează pentru un nou mandat.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: