„Evacuarea va fi agitată și haotică, vor fi mulți”. Ministerul de Externe așteaptă confirmarea din Egipt pentru salvarea moldovenilor din Gaza
Full Article 2 minutes read

„Evacuarea va fi agitată și haotică, vor fi mulți”. Ministerul de Externe așteaptă confirmarea din Egipt pentru salvarea moldovenilor din Gaza

Republica Moldova este în așteptarea mesajelor oficiale din partea Egiptului, pentru a putea să își evacueze cetățenii aflați în Fâșia Gaza. Informația a fost confirmată pentru NM de purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe (MAEIE), Igor Zaharov. Potrivit sursei citate, majoritatea moldovenilor se află în regiunea de sud a Gazei, în așteptarea unei decizii favorabile din partea autorităților egiptene, care să le permită să se întoarcă în Moldova. Autoritățile de la Chișinău nu exclud că evacuarea moldovenilor va fi una dificilă, în condițiile în care, până acum, nicio țară nu a reușit să își evacueze cetățenii din această regiune. 

„Doritorii de a părăsi Fâșia Gaza s-au adunat la punctul de trecere cu Egiptul „Rafah”. Asta e singura opțiune de evacuare. Alta pur și simplu nu exista. Majoritatea cetățenilor noștri deja sunt în sudul Gazei. În același timp, ne așteptăm că evacuare va fi foarte agitată și haotică. Până acum nimeni nu a reușit să își evacueze cetățenii, vor fi mulți. (…) Așteptăm mesajele oficiale din partea Egiptului că deschide trecerea pentru a putea comunica cetățenilor să se deplaseze în siguranță către punctul de trecere”, a declarat Igor Zaharov.

Reprezentantul diplomației de la Chișinău susține că odată ce Chișinăul va avea confirmarea deschiderii punctului de trecere, funcționarul consular delegat de MAEIE pentru a intensifica eforturile de asistență, se va deplasa spre Rafah.

„Acolo el va elibera titlurile de călătorie pentru persoanele care nu dețin pașaport. Acesta va facilita tranzitul lor către Cairo și ulterior către Republica Moldova”, a mai precizat Zaharov.

Precizăm că, pe 14 octombrie, MAEIE a anunțat că a luat legătura cu cetățenii Republicii Moldova din Fâșia Gaza, urmare a războiului pornit de Hamas împotriva Israelului, și a primit 50 de cereri de asistență și eventuală evacuare.

Vicepremierul Nicu Popescu, tot el ministrul de Externe al Moldovei, a declarat pe 15 octombrie că echipele diplomatice moldovenești, în special Ambasada Republicii Moldova în Statul Israel și Ambasada Republicii Moldova în Turcia, și prin cumul în Egipt, au conversații constante cu autoritățile țărilor de acreditare pentru a asista cetățenii care au nevoie de evacuare.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: