Ex-ministra de Externe, Natalia Gherman, numită într-o funcție importantă la ONU
Full Article 2 minutes read

Ex-ministra de Externe, Natalia Gherman, numită într-o funcție importantă la ONU

În urma acordului Consiliului de Securitate, ex-ministra Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE), Natalia Gherman, a fost numită în funcția de director executiv al Direcției Executive a Comitetului ONU de luptă împotriva terorismului (CTED). Despre aceasta a anunțat secretarul general al Organizației Națiunilor Unite (ONU), Antonio Guterres, printr-un comunicat de presă.

Potrivit sursei citate, Natalia Gherman o va succede pe Michèle Coninsx din Belgia. Iar până la preluarea funcției de către Natalia Gherman, interimatul CTED va fi asigurat de Weixiong Chen.

În prezent, Reprezentant Special al Secretarului General și Șef al Centrului Regional al Națiunilor Unite pentru Diplomație Preventivă pentru Asia Centrală (UNRCCA) (din 2017), doamna Gherman aduce 30 de ani de experiență în conducerea superioară și construirea consensului, consolidarea încrederii și înțelegere reciprocă între statele regionale și naționale, inclusiv prin convocarea unor platforme de dialog între guverne, parlamente, societatea civilă, sectorul privat și parteneri internaționali într-un mediu multicultural. Este expertă în afaceri de securitate regională și globală, promovând pacea prin justiție, dezvoltarea durabilă și statul de drept, implementând în același timp activități programatice pentru prevenirea și contracararea amenințărilor terorismului și extremismului internațional, crimei organizate și degradării mediului”, se arată în comunicatul ONU.

Diplomat de carieră, Natalia Gherman a ocupat diverse funcții guvernamentale la nivel înalt, inclusiv ca ministră a Afacerilor Externe și Integrării Europene al Republicii Moldova (2013-2016), în timp ce a ocupat simultan funcții de viceprim-ministră și prim-ministră interimară în 2015.

A fost viceministră a Afacerilor Externe și Integrării Europene (2009-2013), în timp ce a fost și negociatoare șefă în numele Republicii Moldova pentru Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană. Ea a servit ca ambasadoare în Austria și Reprezentant permanent la agențiile Națiunilor Unite la Viena și la Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE) și a stabilit prezența diplomatică a țării sale în regiunea nordică, fiind primul ambasador rezident al Republicii Moldova la Suedia, Norvegia și Finlanda.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la existența jurnalismului de calitate susținându-ne pe Patreon! În acest fel, puteți fi parte a schimbării în bine a Moldovei. Datorită sprijinului vostru, vom putea implementa și mai multe proiecte noi și importante. Vă punem la dispoziție 6 modalități de a ne sprijini. În schimb, vă oferim content exclusiv și cadouri plăcute. Accesați linkul pentru a deveni patronul nostru. Nu este deloc greu, în schimb este atât de plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: