Ex-președintele Comisiei Naționale a Pieței Financiare, găsit cu incompatibilitate de funcție. Ar putea fi amendat cu 6 mii de lei
Full Article 2 minutes read

Ex-președintele Comisiei Naționale a Pieței Financiare, găsit cu incompatibilitate de funcție. Ar putea fi amendat cu 6 mii de lei

Autoritatea Națională de Integritate (ANI) a emis act de constatare pe numele fostului președinte al Comisiei Naționale a Pieței Financiare (CNPF), Valeriu Chițan. Acesta a fost găsit cu incompatibilitate de funcție în exercitarea mandatului de demnitate publică. În iulie 2021, inspectorul de integritate a inițiat procedura de control pe regimul juridic al incompatibilității.

S-a constatat că fostul președinte al CNPF a admis dublă stare de incompatibilitate, deținând concomitent și calitățile de membru al Consiliului de Dezvoltare Strategică Instituțională a Universității de Stat din Moldova, precum și cea de  membru/președinte a Consiliului pentru Dezvoltare Strategică Instituțională a Universității de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu”.

Subiectul a devenit președinte al instituției în aprilie 2017 în temeiul Hotărârii Parlamentului RM. Iar, în noiembrie 2017, prin ordinul Ministerului Educației, Culturii și Cercetării, acesta este desemnat în calitate de membru/expert/președinte al Consiliului de Dezvoltare Strategică Instituțională a Universității de Stat din Moldova, funcție pe care o deține până în octombrie 2020.

Din august 2020 până în iulie 2021, fostul președinte al CNPF obține o nouă calitate, cea de membru/președinte al Consiliului pentru Dezvoltare Strategică Instituțională a Universității de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu”.

Doar pentru calitatea incompatibilă avută în cadrul USM, realizată în perioada noiembrie 2017 și iunie 2020, fostul președinte al CNPF a primit o remunerare în mărime totală de peste 100 de mii de lei.

Subiectul nu și-a soluționat în termen cele două calități incompatibile cu funcția de demnitate publică. Pentru nesoluționarea stării de fostul președinte al CNPF ar putea fi amendat cu 6000 de lei.

Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: