Ex-procurorul anticorupție Victoria Furtună intră în cursa electorală pentru Președinție. CEC i-a înregistrat candidatura
Full Article 2 minutes read

Ex-procurorul anticorupție Victoria Furtună intră în cursa electorală pentru Președinție. CEC i-a înregistrat candidatura

Comisia Electorală Centrală a înregistrat, pe 24 septembrie, candidatura Victoriei Furtună la alegerile prezidențiale din această toamnă. Ex-procuroarea anticorupție va concura la scrutin în calitate de „candidat independent”. 

Precizăm că Victoria Furtună este fost procuror anticorupție, care a activat timp de 18 ani în sistem. Aceasta a ajuns în atenția publică în luna martie 2024 după ce a demisionat și a acuzat Serviciul de Informații și Securitate că ar fi plasat-o pe lista persoanelor care reprezintă „o amenințare la adresa securității naționale”, după ce ar fi inițiat pe 11 ianuarie 2024 un dosar care ar demonstra că instituții publice ale statului ar fi fabricat și ar fi diseminat informații false împotriva judecătorilor neloiali guvernării. În reacție, SIS a declarat că avizele pe care le întocmește au la bază informații „pertinente și verificate”.

Pe 12 martie, Procuratura Generală a efectuat percheziții în biroul de lucru al ex-procuroarei din incinta Procuraturii Anticorupție (PA). Instituția a confirmat că descinderile au loc în cadrul urmăririi penale pe faptul divulgării intenționate a datelor dintr-un dosar aflat în gestiunea PA. Descinderile au avut loc cu acordul șefei Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin.

După ce a demisionat, Victoria Furtună a devenit activă pe rețelele de socializare, a început să acorde interviuri, în care a abordat inclusiv subiecte politice, iar în Chișinău au apărut bannere cu imaginea sa. Iar pe 30 iulie, aceasta și-a anunțat, prin intermediului unui videoclip, intenția de a candida pentru funcția de președinte al țării. Mesajul a fost filmat în orașul Tiraspol, regiunea transnistreană, pe fundalul unui monument sovietic și steagului nerecunoscut al acestei regiuni a Republicii Moldova, care nu este controlată de autoritățile constituționale.

***

Alegerile pentru funcția de președinte al Republicii Moldova vor avea loc în data de 20 octombrie. Concomitent se va desfășura referendumul constituțional cu privire la aderarea la UE.


Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

Хотите поддержать то, что мы делаем?

Вы можете внести вклад в качественную журналистику, поддержав нас единоразово через систему E-commerce от банка maib или оформить ежемесячную подписку на Patreon! Так вы станете частью изменения Молдовы к лучшему. Благодаря вашей поддержке мы сможем реализовывать еще больше новых и важных проектов и оставаться независимыми. Независимо от того, как вы нас поддержите, вы получите небольшой подарок. Переходите по ссылке, чтобы стать нашим соучастником. Это не сложно и даже приятно.

Поддержи NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: