Există sau nu nereguli pe piața carburanților? Consiliul Concurenței va lua o decizie până luna viitoare
Full Article 3 minutes read

Există sau nu nereguli pe piața carburanților? Consiliul Concurenței va lua o decizie până luna viitoare

Consiliul Concurenței urmează să ia, în curând, o decizie cu privire la situația de pe piața carburanților, investigarea căreia a început încă anul trecut. Despre acest lucru a vorbit șeful instituției Alexei Gherțescu, pe 8 iunie. 

Alexei Gherțescu a prezentat raportul Consiliului Concurenței în cadrul Comisiei parlamentare Economie, Buget și Finanțe. Ședința, însă, s-a desfășurat nu în clădirea legislativului, ci în cea a Consiliului. Șeful Comisiei, deputatul PAS Dumitru Alaiba a menționat că pledează pentru ca rapoartele de acest fel să fie prezentate în oficiile instituțiilor respective.

Astfel, șeful Consiliului Concurenței a amintit că un raport despre situația pe piața carburanților a fost întocmit încă anul trecut. Atunci, instituția a investigat o posibilă înțelegere de cartel în acest domeniu. Raportul a fost publicat în presă în luna aprilie.

În aprilie am desfășura audieri. Iar acum, până la sfârșitul lunii curente sau începutul lui iulie, vom lua o decizie. Care va fi aceasta – nu pot să spun, întrucât aparține plenului Consiliului”, a spus Gherțescu. Amintim că Alexei Gherțescu a fost numit în funcție în luna februarie 2022.

Acesta a mai spus că, după începutul războiului din Ucraina, situația de pe piața carburanților s-a schimbat față de anul trecut. În prezent, Consiliul trebuie să stabilească dacă există pe piață o poziție dominantă și eventuale încălcări.

Deputatul PAS Dumitru Alaiba a remarcat că mulți importatori de carburanți din Moldova sunt companii care dețin propriile uzine de prelucrare a produselor petroliere în România. Potrivit acestuia, alți oameni de afaceri se confruntă cu problema că nu pot cumpăra direct de la rafinăriile de petrol și să livreze în Moldova, creând astfel concurență principalilor actori de pe piață. Potrivit lui Alaiba, acest lucru se întâmplă din motiv că uzinele refuză vânzarea carburanților altor companii și vând doar celor care le aparțin lor.

Parlamentarul a întrebat dacă Consiliul ar putea crea o investigație comună împreună cu colegii de peste Prut. În replică, Gherțescu a răspuns negativ și a invocat datele confidențiale. Pentru ca acest lucru să fie posibil, autoritățile de la Chișinău ar trebui să încheie un acord cu cele de la București.

Amintim că, pentru 9 iunie, ANRE a stabilit prețuri-plafon record la benzină și motorină: de 32 de lei și 93 de bani și, respectiv, de 29 de lei și 87 de bani. Mai mult, la unele stații PECO este semnalat un deficit de motorină.

Există sau nu nereguli pe piața carburanților? Consiliul Concurenței va lua o decizie până luna viitoare

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: