Noi prețuri-record la carburanți. Lipsă de motorină la unele stații PECO, explicația PAS
Full Article 4 minutes read

Noi prețuri-record la carburanți. Lipsă de motorină la unele stații PECO, explicația PAS

Benzina va ajunge să coste la pompă 32 de lei și 93 de bani, iar un litru de motorină va costa 29 de lei și 87 de bani.

Agenția spune că majorările fără precedent sunt din două motive: 1. relansarea economiilor lumii după perioada pandemică și, prin urmare, debalansarea echilibrului dintre cerere și ofertă. 2. criza generată de războiul din Ucraina, care a perturbat lanțurile logistice tradiționale și care a exclus parțial produsele petroliere din Federația Rusă de pe piețele occidentale.

Deficit de motorină la benzinării

Totodată, Agenția spune că monitorizează zilnic stocurile de produse petroliere deținute de companiile importatoare în depozitele pe care acestea le dețin. ANRE declară că la moment acestea sunt suficiente pentru acoperirea necesitaților curente ale economiei naționale și ale cetățenilor.

„Se atestă cazuri când la unele stații de alimentare lipsește un produs sau altul, dar acestea nu reprezintă un fenomen sistemic și ține mai mult de situația logistică complicată din ultimele zile la trecerea frontierei Republicii Moldova. Autoritățile statului depun eforturi susținute pentru a fluidiza traficul transporturilor în punctele de trecere vamală, precum și a oferi prioritate mărfurilor destinate Republicii Moldova, care sunt procesate în cadrul Portului Internațional Liber Giurgiulești”, susțin reprezentanții ANRE.

În același timp, pe 7 iunie, AutoBlog.MD anunța că mai multe stații de alimentare cu carburanţi din Republica Moldova nu mai dispun de motorină în stoc. „Sursele noastre ne spun că la moment ar fi vorba de cel puțin 100 de stații din țară, dintre care aproximativ 20 sunt din Chișinău. Numărul lor ar putea crește și mai mult în următoarele 24 de ore”, comunicau reprezentanții portalului.

Într-o reacţie pentru Jurnal TV, directorul ANRE a numit AutoBlog.MD drept unele manipulatorii. „Prin distribuirea acestor informații se încearcă manipularea pieței petroliere și dorința de a crea panică. ANRE dezminte informațiile și precizează că sunt suficiente cantități de benzină și motorină”, a declarat directorul Eugen Carpov.

În această ordine de idei, reprezentanții portalului au apelat ieri seara la comunitatea online pentru a clarifica situația de pe piața carburanților. Prin urmare AutoBlog.MD scrie că a primit mai multe imagini de la consumatori unde se confirmă lipsa de carburanți în stații de alimentare din diferite locații.

PAS confirmă deficitul de motorină

Pe 8 iunie, deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate Radu Marian confirmă că unele stații PECO se confruntă cu lipsa motorinei la pompă. Pentru Unimedia, parlamentarul a dat asigurări că instituțiile responsabile verifică situația.

Potrivit lui Marian, ar fi mai multe motive care au condus la această situație de pe piața carburanților. „S-a adăugat mai multă capacitate de transport pe feroviar. La CSE, mâine, se va decide ca importurile destinate țării noastre și care ajung prin portul Giurgiulești, să aibă prioritate. În plus, vameșii noștri merg în România și se asigură că cisternele cu carburanți trec mai repede controlul necesar”, a spus deputatul pentru Unimedia.

El a declarat că unele companii petroliere ar putea fi sancționate. „Intuim că unele companii așteaptă prețuri mai mari la pompă. Facem analiză acum și dacă se confirmă că o fac intenționat, vor fi sancționate. Prețurile de import cresc brusc acum. Mulți aleg să se ducă în Ucraina, unde motorina e 37 lei”, a declarat Marian.

Noi prețuri-record la carburanți. Lipsă de motorină la unele stații PECO, explicația PAS Noi prețuri-record la carburanți. Lipsă de motorină la unele stații PECO, explicația PAS Noi prețuri-record la carburanți. Lipsă de motorină la unele stații PECO, explicația PAS

Noi prețuri-record la carburanți. Lipsă de motorină la unele stații PECO, explicația PAS

anre.md

Noi prețuri-record la carburanți. Lipsă de motorină la unele stații PECO, explicația PAS

anre.md

Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: