Experiment: Energocom va cumpăra gaz din Grecia și energie electrică din Bulgaria
Full Article 2 minutes read

Experiment: Energocom va cumpăra gaz din Grecia și energie electrică din Bulgaria

SA Energocom va cumpăra, în regim de testare, circa 2250 m3 de gaz din Grecia și 1 MW de energie electrică de la un operator din Bulgaria. Astfel, compania vrea să testeze noile trasee și operațiunile logistice, se arată într-un comunicat publicat pe 13 aprilie. 

Drept urmare a relațiilor stabilite săptămâna trecută la Atena, astăzi SA Energocom va achiziționa în calitate de test de la operatorul de gaze din Grecia, DEPA, o cantitate de 24 MWh (aproximativ a 2250 metri cubi) de gaze naturale, câte 1 MW pe oră. Aceste gaze vor fi livrate prin conducta Iași-Ungheni-Chișinău și transmise operatorului de gaze Moldovagaz.

Prețul este de 45 de euro/ MWh (ceea ce constituie circa 477 de euro pentru 1000 de metri cubi), însă acesta nu include costurile de transport și alte cheltuieli logistice. Pentru comparație, pe 31 martie Energocom a procurat de pe Bursa Română de Mărfuri, la fel în calitate de test, 1 MWh cu echivalentul a 48,82 euro.
Scopul achiziției din Grecia este de a vedea cum funcționează lanțul logistic: rezervarea capacităților în fiecare țară prin care vor tranzita gazele – Grecia, Bulgaria, România – , nominalizările de către operatorii sistemului de transport la fiecare punct de intrare și ieșire, toate pentru a se evita eventuale riscuri financiare în cazul unor cantități mai mari.
Săptămâna trecută, directorul interimar al SA Energocom, Victor Bânzari, a semnat, la Atena, cu managerul DEPA un contract cadru de cooperare, în baza căruia în viitor pot fi achiziționate și alte volume de gaze naturale.

De asemenea, compania a cumpărat 1 MW de energie electrică pentru astăzi de la operatorul bulgar Nomad, la prețul de 100 euro, care la fel nu include cheltuieli de transport și alte costuri procedurale. Astfel, Energocom vrea să testeze noua rută și modul cum funcționează operațiunile logistice. Până acum Republica Moldova a importat energie electrică din România și Ucraina.

***

Societatea pe acțiuni Energocomeste o companie cu capital integral de stat și este controlată integral de Agenția Proprietății Publice. Aceasta este  furnizorul central de energie electrică din Republica Moldova. De asemenea, este furnizor de gaze naturale.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: