Explicația ex-ministrului Sănătății Dumbrăveanu, despre decesele Covid neraportate și „ajustarea datelor”
Full Article 3 minutes read

Explicația ex-ministrului Sănătății Dumbrăveanu, despre decesele Covid neraportate și „ajustarea datelor”

Ex-ministrul Sănătății Viorica Dumbrăveanu a confirmat pentru NM faptul că, pe parcursul anului trecut, au existat cazuri când decesele provocate de coronavirus nu au fost înregistrate la timp de Agenția pentru Sănătate Publică (ANSP). Potrivit oficialului, se întîmpla atât din cauza lipsei unui sistem rapid de raportare, dar și din cauza că unele date despre pacienți conțineau date incomplete sau greșite. De asemenea, Dumbrăveanu susține că afirmația ministrului actual al Sănătății, precum că „datele erau ajustate”, reprezintă „judecăți de valoare”.

Contactată de NM, Viorica Dumbrăveanu a menționat că a urmărit conferința de presă a actualului ministru al Sănătății, Ala Nemerenco, în care s-a discutat despre decesele provocate de Covid, inclusiv anul trecut, care nu au fost incluse în bilanțul total, pentru că nu au fost raportate la timp.

„Confirm că, pe parcursul anului 2020, au fost situații când decesele nu erau înregistrate de ANSP imediat, deoarece existau date eronate în informațiile prezentate de instituțiile medicale. În primul rând, Protocolul clinic prevedea expres necesitatea determinării legăturii cauzale dintre decesul Covid și un test de laborator pozitiv. În lipsa unui astfel de rezultat pozitiv în sistemul ANSP, cum o persoană putea fi înregistrată ca decedată din cauza COVID? Un alt aspect, îl reprezentau datele de identitate incomplete sau greșite. În toate cazurile se solicitau verificări și informații suplimentare de la instituțiile medicale”, a explicat Dumbrăveanu.

Fostul ministru din cadrul Guvernului Chicu a precizat că datele despre decese trebuie prezentate timp de 24 de ore, lucru care nu s-a întâmplat de fiecare dată.

„Instituțiile spitalicești în procesul de raportare a cazurilor de deces se conduc de ordinele Ministerului Sănătății, care prevăd obligativitatea prezentării informației în termen de 24 ore. Dar în lipsa unui sistem simplificat și comod de raportare înțelegem că prioritate are sănătatea și salvarea de vieți omenești. Am avut o abordare complexă și corectă pentru cazurile înregistrate, pentru a garanta acuratețea datelor publicate. Afirmația că „datele erau ajustate” reprezintă judecăți de valoare a conducerii ministerului. Consider că deja e timpul de concentrat pe activități prioritare de prezent și viitor și de detașat de la aprecierea trecutului”, a conchis Dumbrăveanu.

Viorica Dumbrăveanu a subliniat că decesele neraportate la timp au fost totuși incluse în bilanțul total al morților cauzate de Covid-19. Informația a fost menționată și de ministrul Sănătății Ala Nemerenco.

***

În cadrul conferinței de presă din 12 noiembrie, ministrul Sănătății Ala Nemerenco a declarat că numărul de decese zilnice provocate de coronavirus, raportat zilnic, nu a reflectat niciodată tabloul real al zilei respective, fiind de fapt date înregistrate în alte zile. Oficialul a explicat că, din cauza presiunii asupra personalului medical, unii conducători de spitale nu raportau la timp decese înregistrate. La fel, unii angajați ai Ministerului Sănătății ar fi „ajustat” datele. Până în prezent, au fost depistate peste 200 de cazuri înregistrate cu mult timp înainte, însă neraportate.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: