Peste 200 decese provocate de Covid nu au fost raportate. Nemerenco: Numărul real era „ajustat”
Full Article 4 minutes read

Peste 200 decese provocate de Covid nu au fost raportate. Nemerenco: Numărul real era „ajustat”

Numărul de decese zilnice provocate de coronavirus, raportat zilnic, nu a reflectat niciodată tabloul real al zilei respective, fiind date înregistrate în alte zile. Declarația a fost făcută de către ministrul Sănătății Ala Nemerenco, în cadrul unei conferințe de presă din 12 noiembrie. Oficialul a explicat că, din cauza presiunii asupra personalului medical, unii conducători de spitale nu raportau la timp decese înregistrate. La fel, unii angajați ai Ministerului Sănătății ar fi „ajustat” datele. Până în prezent, au fost depistate peste 200 de cazuri înregistrate cu mult timp înainte, însă neraportate.

„Procesul de raportare al cazurilor de deces și infectare este unul destul de complex. Sunt posibile erori, care pot fi cauzate atât de factori tehnici, cât și umani. Este un fapt întâlnit și în alte țări. Pandemia a pus o presiune enormă asupra personalului medical, medicii și asistenții medicali fiind foarte obosiți. (…) Unii medici, conducători de instituții, nu raportau la timp cazurile de deces și acestea ajungeau să fie incluse în raportul național abia peste zile, săptămîni, luni și în unele cazuri – chiar ani. Cifrele zilnice publicate pe pagina Ministerului nu au inclus practic niciodată decesele survenite în ultimele 24 de ore, ci doar acele cazuri de decese raportate în acea zi în sistemul național de evidență”, a declarat Nemerenco.

Mai mult, potrivit ministrului Sănătății, și unii funcționari din cadrul instituției ar fi „ajustat” crifrele.

„Am depistat deja peste 200 de cazuri care au fost demult înregistrate, dar nu au fost raportate în sistem. Și noi acum trebuie să le introducem. Unele dintre ele sunt cu o vechime de mai mult de un an. Nimeni din conducerea actuală a Ministerului nu a fost informat despre această situație. (…) Am depistat că și aici, la Ministerul Sănătății, în unele situații, erau „ajustate” cifrele reale de deces, care se raporta în anumite zile. În special, asta se întâmpla în perioada valurilor pandemice”, a mai spus Nemerenco.

Oficialul a dat drept exemplu zilele de 20, 21, 22, 24 martie, când erau raportate până la 2200 de îmbolnăviri pe zi, în timp ce numărul deceselor publicat în comunicatele de presă varia între 30-32.

„În realitate, când am verificat, am văzut înregistrate de la 36 la 51 de cazuri pentru aceste patru zile. Acest lucru s-a întâmplat și la noi, în acest val pandemic – în octombrie. De exemplu, pe 7 octombrie, au fost înregistrate real, la nivel de țară, 31 de cazuri – aici au fost raportate 27. Pe 27 octombrie – au fost înregistrate la nivel de țară 32 de cazuri – au fost raportate 43”, a explicat Nemerenco.

Ministrul Sănătății a dat asigurări că situația nu se va repeta.

„Cazurile au fost raportate nu mai mult decât o anumită cifră, fiind ajustate frecvent. Noi vom avea o altă abordare: nu vom ajusta absolut nicio cifră și le vom declara pe măsura înregistrării, cât de dur nu ar fi. Trebuie să spunem adevărul, pentru că altfel nu putem controla situația reală”, a mai spus Nemerenco și a precizat că persoanele responsabile de colectarea datelor vor fi instruite cum să îndeplinească corect fișele de raportare.

Ala Nemerenco a anunțat că va fi schimbată modalitatea de publicare a datelor pe pagina oficială a Ministerului Sănătății, urmând să fie menționată data când a survenit decesul.

***

Fosta conducere a Ministerului Sănătății nu a comentat deocamdată informațiile făcute publice de Ala Nemerenco.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: