Explicațiile Nataliei Gavrilița după decizia CSE de a acorda companiei Moldovagaz un împrumut de peste un miliard de lei
Full Article 2 minutes read

Explicațiile Nataliei Gavrilița după decizia CSE de a acorda companiei Moldovagaz un împrumut de peste un miliard de lei

Prim-ministra Natalia Gavrilița a venit cu mai multe explicații privind decizia Comisiei Situații Excepționale (CSE) prin care a împuternicit compania de stat Energocom să acorde Moldovagaz peste un miliard de lei. Șefa Executivului a accentuat în cadrul emisiunii„ Secretele Puterii” de la Jurnal TV că autoritățile trebuie să asigure furnizarea de gaze naturale și alte resurse energetice la un preț accesibil în această iarnă, chiar dacă în condiții dificile.

Gavrilița a menționat că lucrurile s-au agravat după cele mai recente atacuri în Ucraina asupra infrastructurii critice. Drept urmare a scăzut semnificativ disponibilitate de energie electrică.

„În aceste condiții noi trebuie să dăm cât mai puține motive Gazpromului să ne deconecteze și din nou, din păcate, trebuie să venim în ajutorul Moldovagaz, pentru a rezolva problema de lichiditate. Acest 1mlrd 50 de milioane nu-i ajunge Moldovagaz pentru a achita datoriile curente sau avansul pentru luna noiembrie pentru Gazprom”, a precizat premierul.

Natalia Gavrilița a explicat decizia Comisiei Situații Excepționale de astăzi.

„Energocom ajută Moldovagaz, îi oferă acest împrumut la dobânda ratei de bază a BNM, care la moment este 21,5% anual și drept gaj este rețeaua de transport, care este una de importanță strategică pentru securitatea energetică a țării. Dacă vom fi deconectați de la gazele naturale, trebuie să fie foarte clar că deconectarea are loc din motive politice și nu comerciale și vom ataca în judecată dacă vom fi deconectați. În același timp, dacă nu se întoarce acest împrumut, până la 1 mai 2023, noi preluăm rețeaua de transport a țării”, a declarat prim-ministra, menționând că această decizie este discutată de mai mult timp împreună cu membrii CSE și Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale.

„Am acționat prin CSE cu derogare de la prevederile care ar necesita decizia Consiliului de administrare pentru a aproba acest gaj”, a răspuns Natalia Gavrilița la întrebarea dacă Consiliul de administrație al Moldovagaz a fost de acord cu această propunere.

Șefa Executivului a mai menționat că volume adiționale de gaz pentru luna noiembrie nu au rezervate, iar dacă nu vor fi făcute rezervările de la zi la zi, atunci pentru noiembrie vom avea cu 60% mai puțin decât necesarul țării.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

 

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: