Factor MAN. De ce Ion Ceban a susținut referendumul privind aderarea la UE și ce înseamnă aceasta pentru referendum și pentru Ceban
Full Article 7 minutes read

Factor MAN. De ce Ion Ceban a susținut referendumul privind aderarea la UE și ce înseamnă aceasta pentru referendum și pentru Ceban

Partidul primarului municipiului Chișinău, Ion Ceban, MAN (Mișcarea Alternativă Națională), va participa la referendumul privind integrarea europeană și va face campanie „pentru”. NM explică cum această întorsătură în campania electorală ar putea influența rezultatele referendumului, precum și partidul MAN și viitoarele alegeri parlamentare din anul viitor.

Ceban, integrarea europeană, referendumul

Referendumul privind integrarea europeană se va desfășura în Republica Moldova în aceeași zi cu alegerile prezidențiale — 20 octombrie. Ion Ceban a declarat încă din luna mai că nu are ambiții prezidențiale, adică nu va participa la alegeri. Anterior, mulți experți i-au prezis chiar și statutul de „candidat principal al Kremlinului”. Acest lucru s-a datorat faptului că, în trecut, Ceban a fost unul dintre liderii Partidului Socialiștilor (PSRM), care se opunea aderării Moldovei la UE. Mai devreme, Ceban a fost membru al Partidului Comuniștilor (PCRM), care, la acea vreme, era și el împotriva UE. Chiar și Ceban însuși a criticat de mai multe ori integrarea europeană.

Factor MAN. De ce Ion Ceban a susținut referendumul privind aderarea la UE și ce înseamnă aceasta pentru referendum și pentru Ceban

NM

Primul său mandat de primar al Chișinăului, în 2019, l-a câștigat datorită sprijinului socialiștilor. După ce a preluat funcția, Ceban a părăsit partidul și a declarat că va rămâne în afara politicii. Totuși, nu a rezistat mult „în afara politicii” și, la sfârșitul anului 2021, a anunțat crearea propriului său partid — Mișcarea Alternativă Națională (MAN).

La sfârșitul anului 2022, Ceban a declarat că partidul său este proeuropean și a invitat toate forțele proeuropene să semneze un pact similar cu Pactul de la Snagov (Pactul Snagov a fost semnat de toate forțele proeuropene din România în 1995). Ulterior, un astfel de pact a fost semnat și în Moldova, dar nu MAN a fost inițiatorul. Partidul lui Ceban a semnat pactul, însă Ceban însuși nu a participat la ceremonia de semnare. El a trimis în locul său un membru al partidului, deputatul Gaik Vartanean.

Factor MAN. De ce Ion Ceban a susținut referendumul privind aderarea la UE și ce înseamnă aceasta pentru referendum și pentru Ceban

NewsMaker

Nu toată lumea a crezut în sinceritatea evoluției proeuropene a lui Ceban, iar primarul Chișinăului a trebuit să demonstreze în repetate rânduri că este un susținător autentic al integrării europene. De exemplu, în mai 2023, președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a organizat o adunare „Pentru Europa” în Piața Marii Adunări Naționale. În ciuda contradicțiilor și criticilor constante la adresa Maiei Sandu, Ceban a declarat că reprezentanții MAN vor participa la adunare. El însuși se afla atunci în Statele Unite.

„Am spus în repetate rânduri că sunt nemulțumit de felul în care actuala guvernare conduce țara în multe domenii. Nu sunt de acord cu multe dintre lucrurile care se întâmplă și cu modul în care sunt rezolvate. Avem viziuni și opinii diferite despre cum să obținem cel mai rapid rezultat în folosul cetățenilor, dar principalul obiectiv trebuie să fie dezvoltarea țării”, a declarat primarul.

Factor MAN. De ce Ion Ceban a susținut referendumul privind aderarea la UE și ce înseamnă aceasta pentru referendum și pentru Ceban

Ion Ceban

Referendumul privind aderarea la UE, inițiat de partidul de guvernare „Acțiune și Solidaritate” (PAS), nu a fost susținut chiar de toți politicienii care se declară proeuropeni. De exemplu, Partidul Dezvoltării și Consolidării Moldovei (PDCM), condus de fostul premier Ion Chicu, se declară proeuropean, dar nu va participa la referendum. Jurnalista Natalia Morari, care și-a anunțat intenția de a participa la alegerile prezidențiale, critică referendumul, calificându-l o strategie politică a Maiei Sandu. Totuși, Morari subliniază și ea că susține integrarea europeană, dar nu și referendumul.

Ceban, care critică activ PAS, guvernul și președintele, a devenit primul politician de centru-stânga care a decis totuși să participe la referendum. Cu patru zile înainte de încheierea înregistrării participanților la referendum, Comisia Electorală Centrală a înregistrat partidul MAN cu poziția „PENTRU”.

Ratinguri, referendum, pro și contra

Ion Ceban are un rating de încredere de invidiat. Conform unui sondaj realizat în vară de IRI, 47% dintre respondenți au încredere în el, în timp ce 45 la sută dintre participanții la sondaj au încredere în Maia Sandu. În Chișinău, diferența este și mai mare: Sandu — 55%, Ceban — 68%. Totuși, acesta nu este un rating pentru alegerile prezidențiale. Dacă alegerile ar avea loc duminica viitoare și Ceban ar participa, doar 4% dintre respondenți ar vota pentru el la nivel național. În Chișinău, însă, procentul este mai mare — 10%, ceea ce îl plasează pe locul doi după Maia Sandu.

Ratingul partidului MAN este mai modest decât ratingul personal al lui Ceban. La alegerile parlamentare, doar 3% dintre alegătorii din țară sunt dispuși să voteze pentru MAN, sub pragul electoral de 5%. În Chișinău, însă, 8% dintre respondenți ar vota pentru MAN. Deși Ceban a câștigat din primul tur al doilea mandat de primar în toamna anului 2023, MAN nu a reușit să obțină majoritatea în Consiliul Municipal Chișinău: partidul primarului are doar 20 din 51 de locuri.

Va influența poziția lui Ceban rezultatele referendumului- rămâne încă o întrebare. Expertul WatchDog Andrei Curăraru a menționat că multe vor depinde de intensitatea campaniei electorale pe care o va desfășura Ceban. El consideră că MAN va folosi campania mai mult pentru a-și populariza echipa decât pentru promovarea integrării europene. Totuși, participarea unui alt susținător al integrării europene la referendum este un semn pozitiv.

Putem presupune că participarea MAN la referendum ar putea aduce mai multe voturi pentru integrarea europeană. Dar oare va aduce beneficii acest lucru partidului MAN, este încă o întrebare deschisă. Partea prorusă a electoratului de centru-stânga ar putea reacționa negativ la această schimbare de direcție a primarului. Deja mai mulți consilieri locali din satul Cotovscoe au părăsit partidul, anunțând că se alătură partidului „Renaștere”, afiliat cu Șor și deschis prorus.

Pe de altă parte, MAN ocupă o nișă politică aproape neexplorată — aceea a unui partid de centru-stânga proeuropean. Prin participarea la referendum, partidul are ocazia să își prezinte echipa. MAN are un rating relativ ridicat doar în Chișinău, iar la nivel național rămân outsideri. „[Ca participanți la referendum] reprezentanții lor vor putea participa la dezbateri, să meargă în localități. […] Aceasta este o declarație că MAN nu este un partid regional [capitală], ci unul național”, a menționat Andrei Curăraru.

Factor MAN. De ce Ion Ceban a susținut referendumul privind aderarea la UE și ce înseamnă aceasta pentru referendum și pentru Ceban

Facebook/Ion Ceban

Referendumul, alegerile parlamentare și „votul de aur”

Un alt aspect important este că actualele alegeri și referendumul reprezintă un fel de pregătire pentru alegerile parlamentare din 2025. Conform lui Curăraru, MAN atrage ca un magnet voturile celor dezamăgiți atât de PAS, cât și de PSRM ”, susține Curăraru.

Însă, deocamdată, este greu de spus dacă partidul lui Ceban va reuși să intre în Parlament. Potrivit lui Andrei Curăraru, dacă totuși va trece pragul electoral, este foarte posibil ca aceștia să devină acel „vot de aur” fără de care nu se vor putea lua decizii sau forma un guvern: „Pentru el nu contează cu cine va face coaliție: cu dreapta sau cu stânga, dar va cere multe de la colegii din coaliție”.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: