Fake: Legalizarea căsătoriilor între persoane de același sex – o condiție pentru aderarea Republicii Moldova la UE
Full Article 4 minutes read

Fake: Legalizarea căsătoriilor între persoane de același sex – o condiție pentru aderarea Republicii Moldova la UE

Un nou fals a apărut în spațiul media din Republica Moldova. Unele canale de Telegram, printre care și portalul national.ro , au scris că una dintre condițiile pentru aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană este legalizarea căsătoriilor între persoane de același sex. Ulterior, subiectul a fost distribuit și de deputatul socialist Bogdan Țîrdea. NM explică de ce aceste informații sunt false.

De unde a venit?

Portatul national.ro a publicat un articol în care afirmă că, pentru a adera la UE, Moldova trebuie să legalizeze căsătoriile între persoane de același sex. Informații despre acest lucru au fost preluate rapid de canalele anonime de Telegram din Moldova. Asemenea postări au apărut, de exemplu, pe INDEX, „Мамалыга и Токана” și Actualități.

Deputatul socialist Bogdan Țîrdea și-a exprimat indignarea și el pe canalul său de Telegram. El a atașat și un document care ar fi dovedit că o astfel de condiție a existat pentru Moldova.

„Sper că nenorociții ăia care ne-au acuzat că mințim să tacă odată pentru totdeauna! Totul, absolut tot ceea ce am scris, s-a întâmplat. Iată un document UE care cere Moldovei să legalizeze căsătoriile între persoane de același sex!”, a scris Țîrdea.

FAKE 1: Acest document este o listă de condiții pentru aderarea la UE

Documentul la care face referire Bogdan Țîrdea este o rezoluție a Parlamentului European, care are la baza raportul anual privind implementarea Acordului de Asociere între Moldova și UE. Documentul a fost adoptat la 19 mai 2022, iar Moldova a primit statutul de candidată la UE pe 23 iunie.

Adică, acest document nu este nicidecum o listă de condiții pentru aderarea Republicii Moldova la UE. Mai mult, purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEEI), Daniel Vodă, a explicat pentru NM că documentul conține o listă de propuneri, nu cerințe și recomandări.

„Aceste propuneri nu sunt obligatorii. Ele pot fi sau nu efectuate”, a explicat Vodă.

FAKE 2: Modificarea Constituției este legalizarea căsătoriei între persoane de același sex

Articolul 48 din Constituția Republicii Moldova, despre viitoarea modificare a căreia scriu canalele de Telegram, spune că familia se bazează pe căsătoria dintre un bărbat și o femeie. Punctul 52 din propunerile Parlamentului European se referă la importanța consolidării cadrului juridic pentru egalitate și nediscriminare. Mai mult, vorbim nu doar despre reprezentanții LGBT, ci și despre romi și migranți. În ceea ce privește căsătoriile între persoane de același sex, Moldova este invitată să înlăture interdicția constituțională a căsătoriilor între persoane de același sex, adică să elimine clarificarea că căsătoria este o uniune între un bărbat și o femeie.

Chiar dacă Moldova va accepta o astfel de modificare în Constituție, căsătoria între persoane de același sex nu va fi legalizată.

Coordonatorul programului pentru centrul de protecție a drepturilor LGBT „Genderdoc-M”, Angelica Frolov, explică că modificarea Constituției va începe doar discuțiile pentru o posibilă legalizare ulterioară a căsătoriilor între persoane de același sex. În plus, Frolov spune că nu înțelege teama publicului de legalizarea cuplurilor de același sex.

„Dacă căsătoriile între persoane de același sex vor fi legalizate, nu vor exista mai multe cupluri de același sex. Faptul că căsătoriile între persoane de același sex nu sunt legalizate, nu înseamnă că astfel de cupluri și astfel de familii nu există. Dar drepturile lor sunt semnificativ reduse în comparație cu cuplurile hetero care pot intra în căsătorie oficială”, a declarat Angelica Frolov.

FAKE 3: Lista condițiilor pentru aderarea la UE include legalizarea căsătoriei între persoane de același sex

Când Moldova a primit statutul de candidată la UE, i-au fost propuse nouă condiții pentru continuarea integrării europene.

Printre aceste condiții, nu există legalizarea căsătoriilor între persoane de același sex.

A noua condiție se referă la drepturile omului și are următorul cuprins: „Este necesar să consolidăm protecția drepturilor omului, în special a grupurilor vulnerabile, și să ne îndeplinim obligațiile în consolidarea egalității de gen și combaterea violenței împotriva femeilor”.

Pentru ca o țară să devină membră cu drepturi depline a Uniunii Europene, trebuie să îndeplinească criteriile de la Copenhaga.

Căsătoria legalizată între persoane de același sex nu este un criteriu de la Copenhaga.

Mai mult, căsătoria între persoane de același sex nu este legalizată în toate țările Uniunii Europene. Deci, nu este legalizată în România, Bulgaria, Polonia și Ungaria, iar în Cehia, Croația și Italia este permisă doar încheierea de parteneriate între persoane de același sex (instituție socială, unde poate fi înregistrată relația dintre două persoane, căsătoria cărora nu poate fi înregistrată).


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: