Familia lui Stoianoglo ar avea legături cu companiile lui Platon? Reacția Procuraturii Generale
Full Article 4 minutes read

Familia lui Stoianoglo ar avea legături cu companiile lui Platon? Reacția Procuraturii Generale

Procuratura Generală a venit cu o reacție la informațiile apărute în unele surse mass-media, cu privire la pretinse legături dintre familia șefului instituției Alexandr Stoianoglo și companiile afiliate lui Veaceslav Platon. În cadrul unei declarații publicate pe 9 aprilie, reprezentanții instituției subliniază că pretinsele investigații jurnalistice fac obiectul unei cauze penale instrumentate de Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS), sub aspectul amestecului în înfăptuirea justiției și în urmărirea penală, în interesele unei organizații criminale.

Procuratura Generală (PG) declară că dispune de probe pertinente și concludente că mai multe persoan au realizat un plan prin care să creeze aparența existenței unor legături între cetățeanul Veaceslav Platon și membrii familiei Procurorului General, Alexandr Stoianoglo. Scopul acestora ar fi amestecul în activitatea de înfăptuire a justiției și de urmărire penală pe cauzele penale vizând frauda bancară și altor infracțiuni comise de organizația criminală ”Plahotniuc” și grupul criminal ”Șor”. Mai mult, aceștia ar fi acționat coordonat, prin înțelegere prealabilă cu persoane publice din Republica Moldova și Ucraina.

Potrivit PG, intenția acestora a fi intimidarea și exercitarea unor presiuni publice asupra lui Stoianoglo, a procurorilor de caz și a instituției. Indivizii ar urmări, de fapt, deturnarea investigațiilor privind frauda bancară pe o pistă de cercetare eronată, obstrucționarea justiției, tergiversarea investigațiilor și adoptarea unor decizii în favoarea lor.

Amintim că,  pe 6 ianuarie 2021, în cadrul unei conferințe de presă organizate la Chișinău, Viorel Morari, șeful suspendat al Procuraturii Anticorupție, în timpul unui briefing, l-a acuzat pe Stoianoglo că are legături cu omul de afaceri Veaceslav Platon. El a mai spus că în două companii ucrainene controlate de Veaceslav Platon, Țvetana Kurdova a devenit beneficiarul final. Numele ar coincide cu cel al soției procurorului general al Moldovei, Alexandru Stoianoglo. La rîndul său, procurorul general a negat informațiile.

În aceiași zi, Procuratura Generală a informat, cu referire la datele operative, obținute de la colegii ucraineni, că pe 5 ianuarie 2021, într-un birou notarial de la Kiev, persoane neidentificate, au autentificat notarial modificări în registrul companiilor și în sistemul informațional al Ministerului ucrainean al Justiției, astfel încât, peste noapte, beneficiar final al acestor firme să figureze numele soției lui Stoianoglo.

În cadrul executării cererilor de asistență juridică internațională în materie penală, înaintate către autoritățile competente ale Ucrainei, procurorii moldoveni de comun cu colegii ucraineni au efectuat o serie de acțiuni procesual penale pe teritoriul Ucrainei.

„Prin urmare, s-a constatat că datele prezentate în cadrul respectivei conferințe de presă, iar de curând, și în alte pseudo-investigații jurnalistice, aranjate în presa străină și preluate imediat de anumite portaluri autohtone, specializate în acțiuni de discreditare, persoane, inclusiv cu demnitate publică – sunt FALSE și urmăresc același scop”, au declarat reprezentanții PG.

În prezent, acțiunile de urmărire penală sunt în derulare, iar instituția va informa suplimentar societatea despre evoluțiile acestora.

„Pe această cale reiterăm că, asumându-și investigarea celui mai complex dosar financiar-bancar din istoria Republicii Moldova și altor dosare ce vizează organizația criminală ”Plahotniuc” și grupul criminal ”Șor”, Procuratura a anticipat și a preîntâmpinat societatea că odată cu avansarea în anchete, vom fi supuși atacurilor și presiunilor din partea celor care au condus și deservit statul capturat, și în prezent mai mențin conexiuni subversive între instituțiile publice, organele de drept și justiție”, se mai arată în comunicat.

Totodată, reprezentanții instituției dau asigurări că „Procuratura nu va ceda presiunilor” și va continua să depună toate eforturile pentru investigarea obiectivă a dosarelor.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: