50 de moldoveni, aflați în Fîșia Gaza, au solicitat asistență. MAEIE: „Riscurile pentru viața lor sunt majore”
Full Article 2 minutes read

50 de moldoveni, aflați în Fîșia Gaza, au solicitat asistență. MAEIE: „Riscurile pentru viața lor sunt majore”

Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE) anunță că a luat legătura cu cetățenii Republicii Moldova din Fâșia Gaza, urmare a războiului pornit de Hamas împotriva Israelului, și a primit 50 de cereri de asistență și eventuală evacuare. Diplomația țării noastre la Tel Aviv anunță că protejarea și evacuarea cetățenilor noștri din această zonă rămâne a fi principalul obiectiv al autorităților, „având în vedere riscurile majore pentru viața acestora”. Potrivit sursei, ambasadorul Republicii Moldova în statul Israel, Alex Roitman, împreună cu echipa Ambasadei, mențin contact permanent cu moldovenii din Fâșia Gaza.

MAEIE anunță că punctul de trecere Rafah, de la hotar cu Republica Arabă Egipt, este, la momentul actual, singurul punct de evacuare pentru peste două milioane de oameni din Fâșia Gaza.

„Situația rămâne complexă, în special din cauza atacurilor continue cu rachete și a incertitudinii legate de funcționarea punctului de trecere. Prin canale diplomatice, suntem în contact permanent cu autoritățile din Israel și Egipt, dar și alte țări din regiune privind evacuarea cetățenilor săi. (…) De asemenea, echipele noastre diplomatice discută constant cu țările partenere, SUA, România, Ucraina și altele, pentru a negocia cu autoritățile egiptene în vederea facilitării tranzitului civililor, inclusiv a cetățenilor moldoveni, prin punctul de trecere Rafah”, anunță MAEIE.

Sursa citată precizează că menține legătura, de asemenea, cu Direcția Generală Protecție Civilă și Operațiuni Umanitare Europene (ECHO), pentru a primi sprijin în procesul de readucere a cetățenilor moldoveni din zona conflictului.

„ECHO a manifestat disponibilitatea de a ne acorda asistența necesară în acest context”, anunță MAEIE.

Pentru a intensifica eforturile de asistență, MAEIE anunță că un funcționar consular s-a deplasat la Cairo, pe data de 12 octombrie.

„În timp ce diplomații duc negocieri, acesta pregătește întâmpinarea cetățenilor noștri la punctul de trecere Rafah. Aici, este pregătit să emită titluri de călătorie pentru persoanele care nu dețin pașaport și să facilitează tranzitul acestora către Cairo și, ulterior, către Republica Moldova”, a mai precizat diplomația de la Chișinău.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: