Agricultorii își continuă protestele față de politicile Guvernului și miercuri, 14 februarie. Asociația „Forța Fermierilor” anunță că aceștia vor manifesta astăzi în 6 locații din țară, inclusiv la Vama Leușeni, pe care o blochează de două zile. Autoritățile îndeamnă cetățenii, în acest context, să evite traversarea hotarului prin acest punct vamal.
Potrivit sursei citate, fermierii din raioanele Hăncești, Leova, Căușeni, Nisporeni, Ungheni, Criuleni vor protesta la Vama Leușeni, începând cu ora 09:00. „Agricultorii au reiterat solicitarea pentru tuturor călătorilor și agenților economici să evite azi traversarea hotarului prin aceasta vamă”, anunță Forța Fermierilor.
Cu un apel similar a venit și Serviciul Vamal. Autoritatea recomandăm persoanelor fizice și transportatorilor să opteze pentru traversarea prin alte posturi vamale în care, de altfel, se înregistrează valori minime de trafic.
„Recomandăm să optați pentru traversarea prin posturile vamale Sculeni-Sculeni, Costești-Stânca sau Leova- Bumbăta (program de lucru 08:00-20:00), pentru a evita eventualele neplăceri și întârzieri”, se arată în comunicatul emis de Serviciul Vamal.
Alte proteste ale fermierilor vor fi organizate, astăzi, 14 februarie, pe traseul Cantemir – Cahul și Cahul – vama Oancea; pe traseu Orhei-Rezina, în apropiere de satul Bușăuca; la centura orașului Fălești, precum și la intersecția drumului Chișinău – Bălți și Chișinău – Soroca. Potrivit sursei citate, fermierii din raionul Criuleni vor rămâne astăzi lângă postul vamal intern la drumul Chișinău – Dubăsari.
„Am fost informați că posibil unii fermieri din raionul Râșcani se vor deplasa cu tehnica agricolă spre vama Costești-Stânca”, precizează Forța Fermierilor.
***
Precizăm că protestul fermierilor a început pe 7 februarie. Începând cu ziua de luni, 12 februarie, un grup de fermieri și-au început protestele și la vama Leușeni, pe care au blocat-o cu tractoarele. Agricultorii au declarat că nu vor debloca vama până când președinta Maia Sandu, șeful legislativului Igor Grosu și prim-ministrul Dorin Recean nu vor veni la discuții.
Agricultorii cer impunerea unui moratoriu băncilor asupra aplicării amenzilor, înființarea unei comisii speciale care să analizeze cazurile fermierilor care nu pot să-și plătească datoriile și alocarea a 50% din fondurile Agenției Naționale de Plăți pentru Agricultură pentru compensarea pierderilor pentru culturile de floarea-soarelui și porumb în 2023.
De cealaltă parte, Guvernul a constituit un grup de lucru, care va stabili cum și cu cât vor fi ajutați agricultorii care riscă să falimenteze. În ianuarie 2024, Forța Fermierilor a criticat activitatea Comisiei speciale creată de Guvern, pentru analiza problemelor datoriilor agricultorilor. Potrivit fermierilor, comisia nu este funcțională și autoritățile ar „mima” procesul de ajutor țintit. De cealaltă parte, potrivit Ministerului Agriculturii, comisia nu poate interveni direct în relațiile comerciale dintre doi agenți economici. Ministerul a dat asigurări că vor fi depuse eforturi ca să fie găsite soluții.
Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.
Vreți să susțineți ceea ce facem?
Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.
Susțineți NewsMaker!